Watertekort in Nederland Beeld ANP JEROEN JUMELET
Beeld ANP JEROEN JUMELET

Watertekort in Nederland: wat merken wij ervan?

Het is warm en er valt weinig neerslag. Niet zo gek dus dat de waterstand langzaamaan daalt en ons land steeds droger wordt. Sinds woensdag is er in Nederland sprake van een feitelijk watertekort. Maar wat betekent een watertekort nou eigenlijk en wat merken we er zelf van? We zochten het uit.

Woensdag besloten de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling om over te stappen van niveau 1 (ook wel een dreigend watertekort) naar niveau 2, een feitelijk watertekort. Mocht de situatie nog schrijnender worden, dan is het volgende niveau een nationale crisis.

Hoe ontstaat een watertekort?

Om te weten hoe een watertekort ontstaat, moeten we eerst kijken naar de watervoorziening in Nederland. We zijn natuurlijk een waterland met tal van rivieren, meren en de omringende zee. Dat water hebben we nodig om te voorkomen dat zeewater zich mengt en in de bodem komt (dit heet ook wel verzilting) en zodat de bodem nat blijft en veen niet inklinkt (dit wordt bodemdaling genoemd). Droogte-expert Niko Wanders geeft tegenover de NOS ook aan dat we erg afhankelijk zijn van water. “Denk aan de scheepvaart en de landbouw. Wie normaal veel water heeft, raakt daaraan gewend en gebruikt vaak ook veel.”

Van de afgelopen jaren herinner je je vast wel dat het in de zomer vaak droog is. Dan worden er adviezen gegeven om de tuin minder te sproeien en om je auto even niet te wassen. Die droogte zien we bijna elke zomer, omdat er meer water verdampt dan er neerslag valt. Maar ook door de rivieren die ons land binnenkomen, de Rijn en Maas, stroomt minder water.

Wat betekent het dreigingsniveau?

Als je nu leest dat het dreigingsniveau opgeschaald is, vraag je je misschien af wat dit nou betekent. Om een tekort aan te duiden zijn er drie niveaus in het leven geroepen, om aan te geven hoe groot het tekort aan water is. Dit is vooral gedaan om orde te scheppen en overhaaste beslissingen van instanties te voorkomen. Sinds half juli zaten we al op niveau 1, een dreigend watertekort, en nu is dat opgeschaald naar niveau 2, een feitelijk watertekort. Deze fase hebben we al een tijdje niet meer gezien, voor het laatst was dit in 2018 en daarvoor in 2011.

Wat betekent een watertekort?

Allemaal leuk en aardig die feitelijke informatie, maar wat betekent een watertekort nou precies voor ons? Moet je korter gaan douchen of mag je de tuin niet meer sproeien? Nee. Het watertekort is vooral belangrijk voor instanties en betekent dat er een crisisteam ingericht gaat worden die het water verdeelt. Dit raakt vooral de natuur en bepaalde, specifieke beroepsgroepen: de scheepvaart en de boeren. Wij, als gewone burgers, merken hier weinig van. Zo verzekerde Bart Vonk, de voorzitter van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling, al dat er voldoende drinkwater zal blijven. “In de media zullen mensen heus wel meekrijgen dat bijvoorbeeld schippers last hebben van de droogte, maar in hun eigen leven niet.”

Als de situatie nog slechter wordt, zal ook de industrie dit gaan merken. Pas dan zullen kunnen wij dit in het dagelijks leven merken, omdat bepaalde producten misschien niet meer leverbaar of duurder zijn. Wel deed Michèle Blom, voorzitter van het Managementteam Watertekorten, een oproep: wees zuinig met het drinkwater. Ga niet elke week de auto wassen en sproei je tuin niet te lang.

Bron | NOS, Nu.nl

Nynke KooyANP JEROEN JUMELET

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden