Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Bizar: dít is wat Google Maps allemaal over je weet

google-maps-margriet.jpg

Google Maps is natuurlijk hartstikke handig voor wanneer je de weg niet weet, je de dichtstbijzijnde supermarkt wilt vinden of je wilt weten hoelang het duurt om ergens te komen. Maar om je zo goed mogelijk te kunnen helpen, heeft de applicatie wel wat informatie van je nodig. En veel van die informatie wordt bewaard.

Google Maps weet daarom waarschijnlijk een stuk meer over je dan je denkt.

Wat is Google Maps?

Google Maps is een applicatie die bijna standaard op je telefoon zit. Met deze applicatie kun je routes bepalen, erachter komen hoelang deze routes duren en veel informatie vinden over de winkels en bezienswaardigheden bij jou in de buurt. Zo kun je bijvoorbeeld ook achter openingstijden komen en reviews van anderen lezen. Dat kan erg handig zijn.

Lees ook:
Dankzij deze nieuwe Google-functie kun je door te neuriën een liedje vinden

Dit weet Google Maps

Ondanks dat de app gratis is, komt er wel een prijs bij kijken – namelijk dat de app een aantal dingen van je weet. Zo slaat Google Maps op waar je woont, waar je werkt, waar je kinderen naar school gaan, welke restaurants en winkels je graag bezoekt en hoelang je hier binnen bent. De app houdt bij wat je route van huis naar werk is en kan je ook vertellen waar dat lekkere koffietentje was waar je een aantal maanden geleden wat hebt gedronken. Want zelfs als jij de locatie bent vergeten, weet Google Maps ‘m nog wel.

Betalen?

Dit komt omdat je door het gebruik van Google Maps de app toestemming geeft om je navigatie aan te zetten. Met deze informatie heeft Google al genoeg om een profiel van jou op te stellen. Dit klinkt misschien eng, maar gelukkig deelt Google je informatie niet met derden. Wat ze wel doen is de informatie van jouw profiel gebruiken om jou toepasselijke reclames aan te bieden. Bijvoorbeeld van webshops waar jij in geïnteresseerd kunt zijn op basis van de winkels waar jij graag komt. Zo ‘betaal’ je eigenlijk toch aan Google, maar dan met je persoonlijke informatie.

Privacyverklaring

Misschien ben je ondertussen een beetje sceptisch geworden over Google (Maps). Toch vraagt Google je altijd om akkoord te gaan met de privacyverklaring wanneer je een applicatie wilt gebruiken. Wanneer je daarmee akkoord bent gegaan zonder het te lezen, kun je dat hier alsnog nalezen. Wil je graag weten wat Google allemaal precies van je weet? Gelukkig kun je daar achter komen via Google Takeout. Wanneer je graag je privacyinstellingen nog even doorloopt, kan dat hier.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | VPNgids.nl
Beeld | Getty Images

Ook interessant