Wat kun je verwachten als je alarmnummer 112 belt?
Natuurlijk hoeven we je niet meer te vertellen dat je alarmnummer 112 belt wanneer je met spoed een ambulance, de brandweer of de politie nodig hebt. Maar wat kun je precies verwachten wanneer je 112 belt? We leggen het uit.
Ook geven we je een aantal voorbeelden van situaties waarin je het alarmnummer mag bellen. Sommige redenen kunnen je misschien best verrassen.
Alarmnummer 112
We kennen 112 inmiddels allemaal wel, maar toch is de invoering van dit alarmnummer nog helemaal niet zo heel lang geleden. In 1997 werd het oude Nederlandse alarmnummer 06-11 (dat sinds 1990 bestond) vervangen door 112, wat in het begin voor sommige mensen best een omschakeling was. Die verandering ontstond omdat overal in Europa voor hetzelfde alarmnummer gekozen werd: inmiddels kun je in bijna alle landen binnen de Europese Unie politie, brandweer en ambulance bereiken via 112.
Het nummer 112 werd natuurlijk niet zomaar gekozen, maar komt nog uit de tijd met de ouderwetse telefoons waarbij je het nummer moest draaien in plaats van intoetsen. Dan was je natuurlijk gemakkelijk bij de 1, omdat je maar een klein stukje hoefde te draaien. Er werd gekozen voor de 2 op het einde, omdat men bang was dat kinderen die met een telefoon speelden te vaak per ongeluk 111 zouden bellen.
Wanneer bel je 112?
Je belt het alarmnummer 112 in geval van spoed: wanneer je zo snel mogelijk hulp van de politie, brandweer of medisch specialisten nodig hebt. Het gaat om levensbedreigende situaties of situaties waarin een misdaad op heterdaad betrapt wordt. Voorbeelden zijn brand, wanneer er bij je ingebroken wordt of wanneer er een ernstig medisch spoedgeval is. Bijvoorbeeld bij een ongeluk, hartinfarct of hersenbloeding.
Andere situaties waarin je volgens de website van Rijksoverheid het alarmnummer 112 mag bellen, zijn:
- Wanneer je jezelf buitengesloten hebt met het fornuis aan, terwijl een kind nog binnen is. Dit kan potentieel een levensgevaarlijke situatie opleveren, dus bel je 112.
- Je ruikt een ontzettende gaslucht; ook dit kan tot een noodsituatie leiden.
- Als je ziet dat een misdrijf wordt begaan: bijvoorbeeld vernieling of een inbraak. Als je snel de politie inschakelt, kunnen ze op heterdaad betrapt worden.
- Wanneer je een aanrijding hebt gehad en er zijn gewonden.
- Er zwemt een hond in de gracht, die dreigt te verdrinken door uitputting. Omdat dit dier in levensgevaar is, mag je 112 bellen.
- Als je een sterk vermoeden hebt dat iemand anders in levensgevaar is; bijvoorbeeld bij het vermoeden van ernstige mishandeling die nu gaande is.
Twijfel je? Dan raadt de politie aan om 112 te bellen.
Wat kun je verwachten als je alarmnummer 112 belt?
Natuurlijk bel je het alarmnummer 112 vaak in een spoedsituatie waarin de stress en paniek soms hoog op kunnen lopen. Probeer toch rustig te blijven als je belt; op die manier kunnen ze je het beste helpen. Vaak is het fijn om te weten wat je ongeveer kunt verwachten wanneer je belt, dus leggen we je in grote lijnen uit hoe dat gaat. Wanneer je 112 belt, krijg je verbinding met een landelijke alarmcentrale die werkt voor alle hulpdiensten. Je geeft dan zo snel mogelijk door wat er aan de hand is, waar de hulp nodig is en welke dienst je nodig hebt: ambulance, brandweer of politie. De medewerker van de centrale meldkamer verbind je dan meteen door naar de politie, brandweer of ambulancedienst bij jou in de regio.
Wie, wat, waar en waarom?
Welke vragen er vervolgens gesteld worden, hangt af van de situatie en welke hulpdienst je nodig hebt. Vaak wil de centralist (de persoon die je aan de telefoon krijgt) in ieder geval weten wat er aan de hand is, waarom je belt en waar je hulp nodig hebt. Ook wil hij of zij je naam en locatie weten. De centralist stelt je deze vragen, dus je hoeft niet bang te zijn dat je iets vergeet. Probeer kort en bondig te zijn; op die manier kan er sneller hulp geboden worden. Vervolgens beslist de centralist of er direct hulp nodig is. Is dat het geval, dan worden de hulpdiensten met spoed uitgestuurd. Zo niet, dan vertelt de centralist wat je wel kunt doen. Hang in ieder geval niet zomaar op; de persoon aan de lijn is er om jou te helpen.
Gegevens ontvangen
Wanneer je met een mobiele telefoon belt kunnen veel gegevens al afgelezen worden omdat de plek vanaf waar je belt automatisch doorkomt bij de meldkamer. Toch wordt dit vaak wel gecontroleerd om te checken of de locatie goed doorgekomen is. Ook verschijnt het telefoonnummer automatisch in de computer van de alarmcentrale; als de verbinding verbroken wordt kunnen zij jou terugbellen. Probeer dus niet in paniek te raken in dit geval, maar wacht tot een telefoontje terug.
Bron | Rijksoverheid, Politie, InShared