Margriet logo
online bankieren Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wat is veiliger: online bankieren op je smartphone of computer?

Online bankieren is steeds normaler. De kans is groot dat ook jij er geregeld gebruik van maakt, via je mobiele telefoon of computer. Maar welke optie is eigenlijk het veiligst?

We leggen je het hier haarfijn uit.

Online fraudering op de loer

Met de opmars van online bankieren maakte ook online fraudering een opmars. Steeds meer mensen worden slachtoffer van phishing, fraude via sms of WhatsApp of oplichterij via de mail. Ook een onveilig wachtwoord kan een grote oorzaak zijn van dergelijke nare praktijken.

Veiligheid boven alles

Om ervoor te zorgen dat je je geldzorgen zo veilig mogelijk kunt doen, is het dan ook belangrijk om je zo goed mogelijk te wapenen tegen online criminaliteit. Maar wat is de beste manier om online te bankieren, via je smartphone of computer?

Zó veilig is een bankier-app

De veiligste optie blijkt toch echt via je smarthone te zijn. De bankier-app van jouw bank is een stuk veiliger dan inloggen op de betreffende website. Het is zelfs zo veilig dat er tot op heden geen enkel fraudegeval bekend met een bankier-app is, meldt Seniorweb.

Beter beveiligd

De voornaamste reden? Bankier-apps zijn beveiligd met een cijfercode, vingerafdruk of gezichtsherkenning. Iemand anders dan jijzelf kan de app dus niet zomaar gebruiken. Een vingerafdruk of gezicht is immers niet zomaar te vervalsen.

Versleuteld

Een andere grote reden is dat het verkeer via de bankier-app volledig versleuteld is. Dit houdt in dat niemand het dataverkeer kan onderscheppen, want bij internetbankieren wel op de loer ligt. Criminelen of fraudeurs kunnen online gemakkelijk een bankpagina namaken en je zo in de val lokken. Via een app is die mogelijkheid er niet.

Automatisch uitgelogd

Ben je bang dat je vergeten bent uit te loggen, waardoor iemand anders in je account kan gaan? Bij het gebruik van een website kan dit inderdaad gebeuren, maar wanneer je bankzaken via een app doet niet. De bankier-apps loggen namelijk vanzelf uit, waardoor je met een gerust hart je dag kunt vervolgen na het doen van online bankzaken.

Smartphone beveiligen

Vergeet echter niet je smartphone goed te beveiligen met een sterk wachtwoord of je eigen vingerafdruk. Zo weet je zeker dat je niet hoeft te vrezen voor oplichterij wanneer je je telefoon verliest of deze gestolen is.

Bron | Seniorweb, Consumentenbond

Anne-Flore MullerGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden