Margriet logo
spons of afwasborstel Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

LifestyleWonen & Tuinieren

Wat is hygiënischer: afwassen met een spons of afwasborstel?

Als je geen vaatwasser hebt (of deze kapot is), je op vakantie bent of gewoon iets met de hand moet afwassen, heb je een spons of afwasborstel nodig. Maar wat is de meest hygiënische keuze? Noors onderzoek geeft het verlossende antwoord.

En dat is best handig om te weten.

Afwasborstel of spons?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: volgens wetenschapper Trond Møretrø van een Noors onderzoeksinstituut voor voedsel is een afwasborstel een stuk hygiënischer. Sponzen zijn namelijk een broeihaard van bacteriën. “Salmonella en andere bacteriën groeien en overleven beter in sponzen dan in borstels”, vertelt hij tegen CNN. “Dat komt doordat sponzen die dagelijks worden gebruik, nooit helemaal opdrogen.” Bacteriën groeien daardoor sneller. De onderzoeker deelt nog een schokkend en smerig detail: één spons kan meer bacteriën bevatten dan het aantal mensen op de aarde.

Bacteriën op je handen

Dat betekent trouwens niet dat alle bacteriën op een spons gevaarlijk zijn. Salmonella kan je wel flink ziek maken. Doordat je de bacteriën op de spons tijdens het afwassen met je hand aanraakt, komen ze ook op andere plekken terecht, zoals pannen of de oven. Bij een afwasborstel is die kans kleiner, omdat die een handvat heeft en je niet direct in contact komt met de bacteriën. Of en hoe vaak je een spons schoonmaakt, heeft maar weinig invloed op de hygiëne van het product. “Bacteriegroei in sponzen is lastig te voorkomen, tenzij een spons dagelijks wordt vervangen”, aldus de wetenschapper.

Spons is populairder

Gebruik jij altijd een afwasborstel? Dan ben je in de minderheid. Eerder onderzoek in tien verschillende Europese landen toont aan dat mensen vaker een spons gebruiken. Alleen in Noorwegen en Denemarken grijpen mensen sneller naar een afwasborstel. Portugezen gebruiken een spons het vaakst voor ze hem vervangen: ongeveer vijf tot zes keer. Hoewel de Noorse onderzoekers adviseren om een afwasborstel te gebruiken, ziet Cath Rees, professor microbiologie aan de Universiteit van Nottingham, geen gevaar in het gebruik van een spons. Zeker als je de spons tussendoor goed laat drogen, zal het volgens haar niet voor besmettingen zorgen.

Bron | CNN, Telegraaf

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden