Zure regen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Maak je er niet drup om

Wat is er gebeurd met het fenomeen zure regen?

Milieuproblemen genoeg om ons zorgen over te maken. Maar waar je eigenlijk niks meer over hoort, is zure regen. Begin jaren 80 was zure regen hét milieuprobleem. Wat is daar mee gebeurd? En komt zure regen nu nooit meer voor?

Foto’s van dode bomen, beelden van verzuurde meren met massa’s dode vissen en overheidscampagnes met leuzen als ‘Zure regen. Onze schuld.’ Herinner jij het je nog goed? Zure regen kon je in de jaren 80 niet echt ontgaan. Het dreigde een heel groot milieuprobleem te worden, dat onder meer vanuit Duitsland, Polen en Tsjechslowakije letterlijk overwaaide naar Nederland, en andersom. Er dreigden duizenden hectares bos in Europa te verdwijnen. Er móést wat gebeuren. En dat gebeurde.

Wat is zure regen?

Zure regen ontstond door de uitstoot van giftige stoffen die in de lucht bleven hangen. Denk aan de uitstoot van auto’s, fabrieken en de mest van vee. Stoffen als zwaveldioxide, stikstoffen en ammoniak losten op in regenwolken, met zure regen als gevolg. Zure regen was slecht voor het milieu, maar beet ook in het steen van gebouwen en beelden. En het was mogelijk zelfs slecht voor je gezondheid, aangezien die giftige stoffen in de lucht het longweefsel van mensen met astma en bronchitis aantastte.

De strijd tegen zure regen

In mei 1984 besloot de politiek in Nederland dat de uitstoot van zwaveldioxide hier met 70 procent verlaagd moest worden. De uitstoot van stikstofoxide moest met 30 procent omlaag en de uitstoot van ammoniak moest in 2000 de helft minder zijn. Hoe? Met een aantal strenge maatregelen, die Nederlanders flink wat geld kostten. Zo ging de stroomprijs omhoog en werden auto’s duurder door de invoer van loodvrije benzine en katalysatoren. Daarbij moest de veehouderij de uitstoot van ammoniak indammen.

Met succes

En die maatregelen wierpen hun vruchten af, in combinatie met de maatregelen die andere Europese landen troffen. Zo viel in 1989 de Berlijnse muur, waarna de zware industrie in Oost-Europa verdween of strengere regels kreeg. In de periode van 1990 tot 2016 is de uitstoot van ammoniak in Nederland met zeker 65 procent afgenomen. En de uitstoot van onder meer zwaveldioxide en stikstoffen nam ook zodanig af, dat zure regen al jaren verleden tijd is.

Door naar het volgende, veel grotere milieuprobleem

Want ja, ook nu is de uitstoot van auto’s en fabrieken nog altijd slecht voor het milieu, maar veroorzaakt het geen zure regen meer sinds het aan banden is gelegd. Anno 2022 hebben we te maken met een veel groter milieuprobleem, namelijk de klimaatverandering en opwarming van de aarde. Een wereldwijd en ernstiger probleem, waar we in Nederland de gevolgen ook goed van merken. Toch leek de zure regen in de jaren 80 meer indruk te maken, vindt CDA-kamerlid Ria Oomen-Ruijten. “Zure regen was voor iedereen in de jaren tachtig urgent, je zág het”, vertelt ze aan Andere Tijden. “Die dode bossen, dat maakte indruk. Bij het klimaat ligt dat anders. We vinden het wel prettig dat het zulk warm weer is in de zomer. We denken dan niet aan de gevaarlijke gevolgen van de opwarming van de aarde, de state of urgency ontbreekt.”

Bron | Andere Tijden, RIVM, Planbureau voor de Leefomgeving

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden