Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Lijkt het alsof er naast de zon een tweede zon is? Dit wil weten over dit bijzondere weerverschijnsel

bijzon.jpg

Misschien heb je wel eens gezien dat er links of rechts naast de zon een soort tweede zon zichtbaar is. Dit wordt heel toepasselijk ook wel een bijzon genoemd. Als je echt geluk hebt dan is zelfs aan beide kanten van de zon een bijzon te zien. We leggen je uit wat je moet weten over dit bijzondere weersverschijnsel. 

En dít is wanneer je de meeste kans hebt om zelf een bijzon te zien. 

Hoe ontstaat een bijzon?

Bij een bijzon lijkt het alsof de zon er een kleiner zusje bij heeft. Toch is dit slechts een optisch verschijnsel, net zoals bijvoorbeeld een regenboog. Weeronline legt uit dat bij een bijzon de zonnestralen via een lange weg door de ruimte in onze atmosfeer terechtkomen, waarbij het zonlicht onder andere in contact komt met waterdruppeltjes, deeltjes Saharastof en ijskristallen. Vooral die ijskristallen zijn belangrijk. Als het zonlicht in contact komt met de ijskristallen die in sluierwolken zitten, wordt het witte licht gereflecteerd. Vervolgens wordt het afgebroken in de kleuren rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Door die reactie tussen het zonlicht en het ijskristal ontstaat er in de lucht die tweede zogenaamde tweede zon, de bijzon.

Een ijskristal bestaat uit zeshoeken. Als het kristal op de platte kant ligt, dan gaat het licht het meest naar links en rechts. Hierdoor kan links, rechts of aan beide kanten van de zon een bijzon ontstaan. De rode kant van de bijzon zit altijd het dichtste bij de zon en de blauwe kant aan de buitenkant. 

Een kring om de zon

Zie je geen tweede of derde zon, maar een kring om de zon? Dit wordt ook wel een halo genoemd en ontstaat op precies dezelfde manier als een bijzon. In dit geval zijn de ijskristallen anders gedraaid, waardoor het zonlicht in een andere hoek afbuigt. Als je echt gelukt hebt kun je niet alleen de zon en de bijzon zien, maar ook nog een halo. De bijzon zit dan als een soort stip op de kring. 

Lees ook: Dit weersverschijnsel komt nu meer voor dan jaren geleden (en het zal nóg vaker gaan voorkomen)

Het beste weer om dit weerverschijnsel te zien

Wil je graag een keer de bijzon of een kring om de zon zelf spotten? Let dan goed op bij sluierbewolking. Daarnaast is het belangrijk dat de zon laag staat, om op de ijskristallen te reflecteren. Daarom heb je de meeste kans vlak na zonsopkomst of vlak voor zonsondergang. 

Bron | Weeronline
Beeld | Getty Images

Margriet 40 ligt nu in de winkel! Met in dit nummer onder andere: een openhartig interview met Edwin Spee over zijn leven zonder Bibian, de lekkerste traktaties om van door te blijven eten, vrouwen over hun eetgewoontes, dé nieuwe modetrends en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant