Margriet logo
Wat doen de waterschappen? Dit wil je weten over de waterschapsverkiezingen Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Wat doen waterschappen? Dit wil je weten over de waterschapsverkiezingen

Op 15 maart mogen we weer naar de stembus. Deze dag stem je voor zowel de waterschappen als de Provinciale Staten. Maar waar stem je precies voor tijdens de waterschapsverkiezingen?

Volgens de Kiesraad was de opkomst bij de vorige verkiezingen in 2019 51,25 procent. Dat is geen hoog percentage, zeker als je het vergelijkt met de landelijke verkiezingen voor de Tweede Kamer. Hiervoor lag de opkomst in 2021 op 78,71 procent. Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat heeft hier een verklaring voor: “Mensen gaan ervan uit dat alles op gebied van water goed geregeld is,” zegt hij in een uitzending van Goedemorgen Nederland.

Dit zijn waterschappen

In Nederland zijn 21 waterschappen. Deze worden ook wel hoogheemraadschappen genoemd. Ze hebben volgens de Rijksoverheid verschillende taken op het gebied van waterbeheer. Zo zorgen waterschappen ervoor dat we droge voeten houden en dat we schoon water ter beschikking hebben. Taken van de waterschappen zijn onder andere:

  • Afvalwater zuiveren.
  • Zorgen dat er voldoende water is. Dit doen ze door water op te slaan bij droogte of weg te pompen als het veel regent.
  • Dijken en sluizen beheren.
  • Zorgen dat het water in rivieren, beken en sloten schoon en gezond is, voor zowel mens, plant als dier.

Het klinkt alsof de taken van een waterschap zich alleen toespitsen op water, maar dit is niet helemaal het geval. Hoe de waterschappen hun taken uitvoeren, beïnvloedt ook andere zaken. Zo is de woningbouw nauw verbonden aan het waterschap, al is het alleen maar omdat mensen naast een dijk wonen of omdat de gemeente woningen wil bouwen in een uiterwaardengebied. Daarbij moeten de waterschappen ook samenwerken met de boeren, omdat de kwaliteit van de grond belangrijk voor hen is. Ze willen grond die niet te droog, maar ook niet te drassig is.

Het bestuur van een waterschap

Een waterschap wordt bestuurd door een algemeen bestuur en een dagelijks bestuur. Hoeveel bestuurders er in het algemene bestuur zitten, verschilt per waterschap, maar meestal zijn dit er achttien tot dertig. Zij worden deels aangedragen door boeren, natuurorganisaties en het bedrijfsleven. Het andere deel wordt gekozen tijdens de waterschapsverkiezingen. Beide besturen worden geleid door de dijkgraaf of watergraaf.

Waar stem ik voor tijdens de waterschapsverkiezingen?

En dan misschien wel de belangrijkste vraag: waar stem je nu precies voor tijdens de waterschapsverkiezingen? Je stemt voor een deel van het algemene bestuur. Dit kun je vergelijken met de gemeenteraad. Het algemene bestuur bepaalt het beleid van het waterschap. Jouw stem draagt dus bij aan het bestuur en de keuzes die dit bestuur in de toekomst maakt.

Stemhulp

Kun je wel wat hulp gebruiken bij je keuze? Vul dan onderstaande stemhulp in om te ontdekken welke partij het best bij jouw standpunten aansluit.

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden