Wat doen de Provinciale Staten? Dit wil je weten over de Provinciale Statenverkiezingen
Op 15 maart is het weer zo ver: je kunt naar de stembus. Op deze dag stem je niet alleen voor de Provinciale Staten, maar ook voor de waterschappen. Waar stem je precies voor tijdens de Provinciale Statenverkiezingen?
Met de Provinciale Statenverkiezingen kun je een directe invloed uitoefenen op je dagelijks leven. Zo kun je bijvoorbeeld meebeslissen over de route die je iedere dag naar je werk rijdt of wat er met dat mooie natuurgebied in de buurt gaat gebeuren. Volgens het CBS mogen er dit jaar ruim 13 miljoen Nederlanders stemmmen bij de Provinciale Statenverkiezingen. Door de vergrijzing is bijna 27 procent daarvan 65 jaar of ouder.
Wat zijn de Provinciale Staten?
Er zijn twaalf provincies in Nederland en elke vier jaar kies je de volksvertegenwoordigers van de provincie. Zij bepalen het beleid van de provincie op de belangrijkste punten en vormen de bestuurslaag tussen het Rijk en de gemeenten. Volgens de Rijksoverheid zijn de taken van de provincie onder andere:
- Het kiezen van de leden van de Eerste Kamer.
- Bepalen waar woningen, fietspaden, wegen, industriegebieden, natuurgebieden en recreatieve voorzieningen komen.
- Natuur en milieu: natuurbeheer, milieu, vergunningverlening, toezicht en handhaving.
- Openbaar vervoer: zorgen voor bus- en streekvervoer in de hele provincie.
- Klimaat en energie: stimuleren en financieren van duurzame energie.
- Bepalen of steden en dorpen kunnen uitbreiden en waar bedrijventerreinen en kantorenparken mogen worden aangelegd.
- Het aanleggen en onderhouden van provinciale wegen, fietspaden en bruggen.
- Zorgen voor schoon zwemwater en veilige routes voor vrachtwagens met gevaarlijke stoffen.
- Nieuwe natuur realiseren en de huidige natuur behouden.
- Toezicht houden op het naleven van milieuwetten voor water, lucht en bodem.
- Toezicht houden op de waterschappen.
- Toezicht houden op de gemeenten.
- Het kiezen van de Gedeputeerde Staten: het dagelijks bestuur van de provincie.
Waarom stemmen bij de Provinciale Staten invloed heeft op je leven
De laatste keer (in 2019) kwam net iets meer dan de helft van de Nederlanders die mochten stemmen opdagen. Misschien heb je in het verleden niet gestemd voor de Provinciale Staten omdat je het nut er niet van inzag. Dat heeft het zeker, want als je stemt bepaal je daarmee mede je leefomgeving. Als je bijvoorbeeld vindt dat er te veel bedrijfsruimte is in de stad of graag wilt dat er nieuwe huizen bijgebouwd worden, dan kun je daar invloed op hebben als je 15 maart je stem uitbrengt.
Ga je er graag op uit? Ook dan heb je er zeker wat aan om naar de stembus te gaan: de provincie bepaalt waar fiets- en wandelroutes, wegen en bijvoorbeeld een snelfietspad moeten komen. Vergeet vooral de Eerste Kamer niet: die wordt gekozen door de provincie en die bepaalt onder andere of een nieuwe wet die is ingediend door de Tweede Kamer ook echt doorgevoerd wordt. Als je stemt heb je dus indirect invloed op de samenstelling van de Eerste Kamer. Niet onbelangrijk!