Margriet logo
null Beeld

Wassen zonder wasmiddel: kan dat?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je een keer de was zonder wasmiddel wilt doen. Misschien vind je wasmiddel te duur en wil je kijken of er ook goedkopere alternatieven zijn. Of misschien is je wasmiddel toevallig op en vraag je je af of je voor een keertje ook gewoon kunt wassen zónder wasmiddel.

Wij leggen je hier uit wat de alternatieven zijn als het gaat om wassen zonder wasmiddel.

Wassen zonder wasmiddel: kan dat?

Stel nu dat je een aantal kledingstukken hebt die gewassen moet worden en je wasmiddel op is, is het dan mogelijk om een wasje te draaien zonder wasmiddel toe te voegen? Dit kan zeker, mits je geen kledingstukken hebt die echt heel vies zijn of vies ruiken. Wasmiddel zorgt er namelijk voor dat vlekken uit je kleding verdwijnen en nare luchtjes weggaan. Dus zolang jij geen kledingstukken hebt waarbij dit echt nodig is, dan kun je zeker een keertje een wasje draaien zonder wasmiddel toe te voegen. Sterker nog: het kan zelfs goed voor je wasmachine zijn. Er blijven namelijk heel wat zeepresten achter in je machine, dus om de zoveel tijd een wasje zonder zeep doen, is juist goed voor je machine. Zo blijft je was langer fris en schoon.

Lees ook:

Déze dingen mag je eigenlijk niet wassen met wasverzachter

Wassen met een ecowasbal

Mocht je nu echt nooit meer wasmiddel willen gebruiken, omdat je bijvoorbeeld naar een goedkoper alternatief wilt switchen, dan kan een ecowasbal ook wat voor je zijn. Dit is een bal waarin allemaal kleine keramische bolletjes zitten. Wanneer deze bolletjes in aanraking komen met water, ontstaan er hydroxyl-ionen. Deze ionen zorgen ervoor dat de oppervlaktespanning van het water vermindert. Wasmiddel doet dit ook. De ionen omringen het vuil en weken het los, waardoor je kleding weer lekker fris is. Het voordeel aan zo’n ecowasbal is dat je op lage temperaturen kunt wassen en 80 procent minder wasmiddel verbruikt. Zo’n bal kost rond de 20 euro en gaat zo’n drie tot vijf jaar mee (wat neerkomt op zo’n 1000 wasbeurten). Je bespaart er dus energie maar ook een hoop geld mee.

Zelf wasmiddel maken

Mocht je nu een keertje iets willen wassen terwijl je wasmiddel op is, dan kun je er ook nog voor kiezen om zelf snel wat wasmiddel te maken. Meng ongeveer een liter water met wat soda en voeg wat geraspte zeep toe. Laat dit oplossen door het te verwarmen en roeren en giet het daarna af in een fles. Vervolgens kun je dit middeltje meerdere keren gebruiken als wasmiddel.

Bron | Startpagina, Info.nu.nl

Beeld | Getty

null Beeld

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden