Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Opvallend: dít wasprogramma is het slechtst voor het milieu

wasprogramma.jpg

Je zou denken dat de wasprogramma’s die uren duren of waarbij de centrifuge op de hoogste stand staat, het slechtst zijn voor het milieu. Maar niets blijkt minder waar.

Het zijn juist de fijne wasprogramma’s die het meest vervuilend zijn, zo ontdekten wetenschappers van de Newcastle University.

Plastic microvezels

Tijdens fijne wasprogramma’s wordt er meer water verbruikt en komen er ook nog eens honderdduizenden microvezels extra vrij, wat ontzettend slecht is voor het milieu. De wetenschappers ontdekten dat er bij gewone wasprogramma’s zo’n 800.000 microvezels vrijkomen, terwijl dit aantal bij fijne wasprogramma’s zo’n 1,4 miljoen is. Omdat de stof- en plasticvezels zo klein zijn, spoelen ze met het water mee de machine uit en eindigen ze uiteindelijk bij kleine dieren in hun buik.

Lees ook: mysterie ontrafeld: dus daar is dat klepje op je wasmachine voor…

Meer water

Daarnaast wordt er bij fijne wasprogramma’s meer water verbruikt dan bij gewone wasprogramma’s, wat uiteindelijk ook weer invloed heeft op het aantal plastic microvezels dat vrijkomt. “We ontdekten, heel verrassend, dat de delicate wasprogramma’s tot meer plastic microvezels in het water leidden dan de standaard programma’s. Dat komt doordat de grotere hoeveelheid water die wordt gebruikt, bedoeld om de kwetsbare kleding te beschermen, meer vezels uit het materiaal plukt”, zo legt onderzoeker en student Max Kelly uit.

Advies

Moet je nou je fijne was dan maar heter gaan draaien? Nee, de onderzoekers adviseren consumenten om gewoon het juiste wasprogramma voor hun kleding te kiezen. Maar je kunt daarbij de milieubelasting wel positief beïnvloeden door géén halve wasjes te draaien, zodat er niet te veel water wordt gebruikt in verhouding tot het aantal kledingstukken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | The Independent
Beeld | iStock

Ook interessant