Margriet logo
Wanneer mogen de winterbanden eraf? Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Wanneer mogen de winterbanden eraf?

Of je nou op wintersport bent geweest of je goed had voorbereid op de winter: je kan niet het hele jaar op winterbanden rijden. Maar wanneer mogen die banden er weer af?

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht zoals in sommige andere landen. Je kunt er zelf voor kiezen wanneer je de winterbanden er wel of niet onder zet. Toch wordt wel aangeraden om ook in Nederland met winterbanden te rijden. Door de zachtere samenstelling van het rubber zijn deze banden beter geschikt voor lage temperaturen. In de praktijk betekent dat meer grip, meer comfort en meer veiligheid als er sneeuw of ijs ligt, volgens de ANWB.

Wanneer terug naar zomerbanden?

Zodra in Nederland de temperatuur weer stijgt, zakt de noodzaak voor winterbanden. Michelin raadt aan de winterbanden eind maart te verwisselen voor zomerbanden. Dus als de klok wordt verzet, is dit een mooi eindpunt van de winterbanden.

Naar het buitenland

Als je in de winterperiode met de auto op vakantie gaat naar het buitenland, is dit een ander verhaal. Je dient winterbanden te hebben als je door een van deze landen gaat: Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Zweden of Zwitserland. Als je van plan bent om in een of meer van deze landen op vakantie te gaan, dan is het verstandig om daarna de winterbanden pas te wisselen.

Je hoort winterbanden te hebben zodra er sprake is van ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming. In het buitenland heeft dit niet alleen betrekking op je banden, maar ook op de ruitensproeiervloeistof, de ruitenwissers en de koelvloeistof.

De ANWB adviseert op winterbanden te rijden als je in de wintermaanden naar of door Duitsland rijdt. In Oostenrijk is het sinds 2008 zelfs verplicht tussen 1 november en 15 april bij winterse omstandigheden op alle wielen winterbanden te voeren en/of sneeuwkettingen op de aandrijfwielen. Dat laatste mag slechts als het geen schade aan het wegdek kan toebrengen. Dus als je door deze landen rijdt, waar de kans op koud weer groot is, houdt dan tot 15 april rekening dat er een kans bestaat dat je nog winterbanden nodig hebt.

Julie Van der EerdenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden