null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wanneer kun je het noorderlicht in Nederland zien?

Wie geluk heeft, heeft het misschien wel eens gezien: het noorderlicht. Maar voor die magische groene waas in de lucht hoef je niet per se af te reizen naar een ander land. Ook in Nederland kun je het noorderlicht namelijk zien - al is het natuurverschijnsel hier wel een stuk zeldzamer.

Onder deze omstandigheden zie je het noorderlicht het beste.

Noorderlicht in Nederland

Vooral in het hoge noorden is de kans om een glimp van het noorderlicht, officieel aurora borealis, op te vangen het grootste. Maar soms kunnen we dit spectaculaire verschijnsel ook op een lagere breedtegraad, en daarmee dichter bij huis, waarnemen. De kans om het noorderlicht in Nederland te zien is klein, een komt meestal eens in de paar jaar voor. Dit gebeurt wanneer er een krachtige uitbarsting van een zonnestorm heeft plaatsgevonden. Zo’n uitbarsting houdt in dat de zon, die continu materiaal uitstoot in de ruimte, in korte tijd ineens veel meer materiaal begint uit te stoten dan gebruikelijk. In dat geval ontstaat zo'n kleurrijke spektakel in de lucht.

Het noorderlicht zelf zien

Om het noorderlicht in Nederland te kunnen waarnemen moet het onbewolkt zijn. Daarnaast is de kans om dit natuurverschijnsel te zien het grootste rondom de periode van de nieuwe maan, omdat er dan minder maanlicht is. Ook zul je het noorderlicht niet zien als er veel andere lichtbronnen in de buurt zijn. Woon je in een drukke stad? Dan kan lichtvervuiling je glazen ingooien. Om het licht echt goed te kunnen spotten moet het zo donker mogelijk zijn. Daarom wordt vooral tussen september en april het noorderlicht in Nederland het beste waargenomen. Daarnaast geldt: hoe noordelijker in Nederland, hoe beter. Het noorderlicht kun je dus het beste zien vanaf de Waddeneilanden.

Lees ook: Heeft de volle maan echt invloed op hoe je je voelt? Dít zegt de wetenschap erover

Zo ontstaat het noorderlicht

Het noorderlicht is te herkennen aan zijn groene tot soms paarse en rode waas in de donkere lucht. Die kleuren ontstaan door een wolk aan elektrisch geladen deeltjes in de ruimte, afkomstig van de zon. Die geladen deeltjes bereiken snelheden tot soms wel 700 kilometer per seconde, wanneer ze door de ruimte slingeren. Op het moment dat die deeltjes in de atmosfeer terecht komen en botsen met stikstof- en zuurstofdeeltjes ontstaat er een energie. En die energie die zorgt voor dat kleurenspektakel.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Weeronline, Weer.nl

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden