null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wanneer je koffie op dít moment drinkt heeft het het meeste effect

Sta jij graag op met een kop koffie in de ochtend om lekker wakker te worden? Het liefst nog voor je ontbijt? Dan hebben we slecht nieuws. Dit is namelijk niet het beste moment om je eerste bakkie te drinken, als je het meeste effect uit je koffie wil halen. We leggen het je uit. 

Meer energie nodig? Dan kun je dat cafeïneshot beter op een ander moment van de dag naar binnen gieten.

Het beste moment om koffie te drinken voor het meeste effect

Je bent misschien helemaal gewend aan het drinken van je kop koffie in de ochtend, maar voor je energielevel haal je er op dat moment van de dag niet het meeste effect uit. Dat heeft te maken met cortisol, het stresshormoon in je lichaam. In de ochtend zorgt cortisol samen met adrenaline in ons lichaam voor een energieboost. Dit helpt je om te focussen. Het is dus eigenlijk zonde om direct in de ochtend koffie te drinken, omdat je cortisol al voor de energiepiek zorgt.

Om deze reden kun je beter wachten tot je cortisolspiegel weer daalt, voordat je cafeïne inneemt. Als je op een later moment pas je eerste kopje koffie drinkt, zorgt dat er voor dat je voor een langere periode energie krijgt. Daarnaast is je energielevel constanter, in plaats van met pieken en dalen. Je alertheid en focus bereiken door cortisol rond de 30 tot 45 minuten na het wakker worden de piek in je lichaam. Daarna kun je dus het beste met je eerste bakkie pleur beginnen.

Zenuwachtig gevoel door koffie

Heb je vaak last van een gejaagd of zenuwachtig gevoel naar het drinken van koffie in de ochtend? Ook dat kan met combinatie van cortisol en cafeïne te maken hebben. Diëtist Tracy Lockwood Beckerman legt aan Huffpost uit dat deze twee in je lichaam met elkaar kunnen concurreren. Hierdoor raakt de cafeïne als het ware beïnvloed door de effecten van cortisol in je lichaam, waardoor je dat zenuwachtige gevoel krijgt. Als je hier snel last van hebt, kun je je kop koffie dus beter even uit stellen in de ochtend.

Lees ook: 7x dít kan er met je lichaam gebeuren als je stopt met koffie drinken

Extra oppepper

Als je echt een flinke oppepper nodig hebt en niet snel last hebt van een gejaagd gevoel door koffie, dan kun je volgens cardiothoracaal chirurg Steven Grundy de cafeïne en je cortisolpiek wél combineren. Zowel koffie als cortisol verhogen de bloedsuikerspiegel in je lichaam waardoor je volgens Grundy met een gerust hart een kopje koffie kunt drinken als je een drukke dag voor de boeg hebt of bijvoorbeeld in de ochtend nog wil sporten. Maar in dit geval zal de energie wel van korte duur zijn. Je kunt waarschijnlijk niet de hele ochtend vooruit op één kopje. In dat geval kun je toch het beste wachten tot je cortisolpiek voorbij is.

Bron | Huffpost

Beeld | Getty Images

null Beeld

In de zomer wil je maar één ding: achterover leunen met een koud drankje en een tijdschrift, een mooi verhaal of een leuke puzzel. In de nieuwe Margriet extra: Vakantie! vind je het allemaal in één grote zomerspecial (alleen het drankje moet je zelf even regelen). Bestel Margriet extra: Vakantie! nu online of haal 'm in de winkel.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden