Margriet logo
Wat is de verjaring bij een zedenmisdrijf? Beeld Getty Images/Johner RF
Beeld Getty Images/Johner RF

Wanneer is een zedenzaak verjaard?

Er zijn meer seksuele misdrijven bij de politie gemeld in 2022, meldt het CBS. Het kan heel moeilijk zijn voor slachtoffers om melding te doen bij de politie, zeker als het jaren geleden is gebeurd. Margriet zocht uit wat de verjaring is voor een zedenzaak en wat je kan doen als je slachtoffer bent van een seksueel misdrijf.

Volgens nieuwe cijfers van het Centraal Bureau van Statistieken (CBS) heeft de politie in 2022 bijna 10.000 meldingen gekregen van seksuele misdrijven, het jaar daarvoor waren het er 8.800.

Van alle geregistreerde meldingen van seksuele misdrijven, is vooral het aantal meldingen van aanrandingen en verkrachtingen flink gestegen. In 2012 werden er 1450 meldingen van verkrachting gedaan, terwijl dit in 2022 bijna is verdubbeld naar 2885 meldingen. De stijging kan gelinkt worden aan de Metoo-beweging.

Wat is de verjaring bij een zedenmisdrijf?

Sinds 1 april 2013 kunnen misdrijven waarvoor je 12 jaar (cel-)straf of meer kan krijgen, zoals verkrachting, niet meer verjaren. Ook misdrijven die vóór 1 april 2013 zijn voorgevallen en nog niet verjaard waren, zijn nog strafbaar. Voor misdrijven waarop een gevangenisstraf staat van acht jaar of meer, zoals aanranding, is een verjaringstermijn van twintig jaar.

Als uitzondering op de regel kunnen ook zedenmisdrijven tegen kinderen waarop een gevangenisstraf staat van acht jaar of meer niet meer verjaren.

Wat als je zelf nog met een verhaal zit van een zedenmisdrijf?

Je kan bij de politie terecht als je een melding wil doen van een seksueel misdrijf, ook als het misdrijf jaren geleden heeft plaatsgevonden. Volgens de huidige wet en de Rijksoverheid moet er bij verkrachting bewijs zijn dat er sprake was van dwang. Bij een nieuw wetsvoorstel voor 2024 zal het ook strafbaar worden als je seksueel contact hebt met iemand tegen zijn of haar wil en ben je strafbaar als je weet of had moeten weten dat de ander niet wil.

Meldingen en veroordelingen

Toch leiden niet alle meldingen tot een veroordeling. Uit cijfers van Amnesty International blijkt dat in 2019 maar 102 van de 1224 verkrachtingszaken bij de zedenpolitie leidden tot een veroordeling van de dader.

Als je zaak toch verjaard is, wil dat niet zeggen dat dit geen impact meer heeft. Ook als naar de politie gaan een te grote stap is, kan je er nog steeds over praten. Slachtoffers kunnen terecht bij Slachtofferhulp of Centrum Seksueel Geweld voor hulp, advies en een luisterend oor.

Julie Van der EerdenGetty Images/Johner RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden