Wanneer begint de herfst nou eigenlijk écht? Zo zit het Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wanneer begint de herfst nou eigenlijk écht? Zo zit het

De herfst hangt in de lucht. In korte tijd wordt het wat frisser buiten en de sjaals kunnen weer om. Er zijn verschillende opvattingen over wanneer de herfst precies begint. We leggen uit hoe dat precies zit.

Of je er nu naar uitkijkt of juist tegenop ziet, het duurt niet lang meer voor de herfst officieel begint. Je badpak, zomerjurkjes en korte broeken kunnen de kast weer in en de stoofpotjes en stamppotten komen weer op tafel. Perfect voor het herfstseizoen. Maar wanneer begint de herfst nu eigenlijk écht? Daarover zijn de meningen verdeeld.

Stand van de zon

Volgens weerkundigen begint de meteorologische herfst op 1 september. Daartegenover staat de astronomische herfst. Veel mensen denken dat die op 21 september begint, maar dit jaar zit dat nét even anders. In 2022 begint deze op 23 september. Wanneer de astronomische herfst begint, ligt aan de stand van de zon. Op dat moment staat de zon namelijk stipt boven de evenaar, waardoor dag en nacht op de hele wereld even lang duurt. Dat is de reden dat de astronomische herfst volgens weerkundigen vaak op 22 of 23 september valt en niet altijd op dezelfde datum.

Maar dat is niet de enige reden. Zo krijgen we ook te maken met schrikkeljaren, die van grote invloed zijn op de astronomische herfst. Ook de stand van de aardas zorgt ervoor dat de datum van de start van de herfst voor een langere periode wordt verplaatst.

Geschiedenis rondom de herfst

De vier seizoenen duren niet precies even lang. Dat komt doordat onze aardbol een eivormige baan rond de zon aflegt. Door deze wisselingen wordt voor het gemak regelmatig de datum van 21 september voortgezet als start van de herfst.

Weerkundigen zien 1 september als het begin van de herfst. Dat is al vanaf 1780. Destijds besloot een van de allereerste weerorganisaties om telkens drie maanden achter elkaar als één seizoen te rekenen. Dat maakt het ook een stuk simpeler om de statistiek te berekenen voor elk seizoen, want hierdoor kan er een juiste vergelijking worden gemaakt met eerdere jaren. Bij het begin van de meteorologische seizoenen worden dezelfde data aangehouden. Bij de astronomische seizoenen kunnen de data schommelen tussen de 20e en 23ste van de maand.

Bron | Weeronline, KNMI

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden