null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wandelen in Nederland: de mooiste plekjes in alle twaalf provincies

Van de zonnige heuvels in Zuid-Limburg tot de drassige paden in de prachtige polders: wandelen kan echt overal en altijd, in alle twaalf provincies. Of je nu gaat wadlopen in Friesland of struint door het Leersumse veld in Utrecht: het is prachtig!

Met wandeltochten van 4 tot ruim 90 kilometer lang zit er voor iedereen wel iets bij.

Wandelen in Limburg

Naam: Het Krijtlandpad

Afstand: 91,4 km

Startpunt: NS station Maastricht

Type: geelrood gemarkeerde route

Bijzonder: deze route ga je voelen in de kuiten, want er wordt flink wat geklommen onderweg!

Het Krijtlandpad wordt bejubeld als de koning van de Zuid-Limburgse wandelroutes. En terecht: de meer dan 90 kilometer lange rondwandeling telt zes etappes, voert grotendeels over onverharde wegen en laat je kennismaken met het on-Nederlands mooie landschap van Limburg.

Het golvende landschap ontstond miljoenen jaren geleden, toen riviertjes zich een weg begonnen te banen door het Krijtplateau. Het leidde tot een gebied met valleitjes, steile hellingen en meanderende beekjes. Tel daar vakwerkhuizen, verrukkelijke vlaaien, bijzondere flora en fauna, holle wegen, vergezichten en schilderachtige dorpjes bij op en je snapt: voor het Krijtlandpad trek je het liefst een dag of zes uit. Loop je toch liever één etappe? Ook dat is een prima optie. De start- en eindpunten van de verschillende etappes zijn goed te bereiken met het openbaar vervoer.

Schaapjes tellen in Drenthe

Naam: Balloo-Rolde, Knapzakroute K38

Afstand: 17,5 km

Startpunt: Schaapskooi van Ballooërveld

Type: de beschreven route is online te downloaden

Bijzonder: zelden wordt een gebied mettertijd rustiger, maar die vlieger gaat wel op voor het Ballooërveld. Tweeduizend jaar geleden was het gevuld met bedrijvige akkers, tegenwoordig tref je er hooguit blatende schapen.

Snak je naar een kennismakingsrondje Drenthe? Kies dan voor Knapzakroute K38. Je wandelt van het ene Drentse hoogtepunt naar het andere. En dat oogt allemaal even idyllisch. Hunebedden? Heide? Herder met schaapjes? Vink, vink, vink!

Ver van de waan van de dag vind je een landschap waar schapen grazen alsof ze in het jaar 1900 zijn blijven steken. Het weidse Ballooërveld is een oase van ruimte en rust, hier wandel je over karrensporen en geniet je van de lieflijke heide die straks weer pimpelpaars kleurt. Een mooie start van een tocht die over zandpaden en hei naar het Nationaal Park Drentsche Aa voert. Bezienswaardigheden onderweg zijn het middeleeuwse Jacobuskerkje, grafheuvel de Galgenberg en de fameuze hunebedden van Rolde. Andere opmerkelijke kenmerken: de oude spoorbaan en een tankgracht uit de Tweede Wereldoorlog.

Prachtig Zeeland: op stap rondom Domburg

Naam: Groene Wissel Domburg (289)

Afstand: 18 km

Startpunt: Domburg

Type: Groene Wissel

Bijzonder: Domburg is al eeuwenlang een kuuroord. Er zijn zelfs resten van een badhuis uit de Romeinse tijd gevonden.

De wandeling begint in de oudste badplaats aan de Walcherse kust, namelijk de kuur- en kunstkolonie Domburg. Al sinds mensenheugenis geliefd bij de kurende elite en vanaf de vroege twintigste eeuw ook bon-ton onder schilders die zich lieten lokken door het Zeeuwse licht. Ook anno 2021 is het mondaine dorp onverminderd in trek en met zijn overdaad aan terrassen en boetiekjes een aanlokkelijk startpunt voor een afwisselende wandeling.

Weidse stranden met pastelkleurige strandhokken, grazige weilanden, stille kreken met hier en daar een trekvlot en zelfs een middeleeuws kasteel: de Groene Wissel stelt geen moment teleur. Zelfs slingerende bospaadjes onder verwaaide dwergeiken, statige beukenlanen en romantische schelpenpaadjes door dromerige duinen staan op het menu. Bonus: onderweg doe je waarschijnlijk een lekker kleurtje op. Zeeland is immers de zonnigste provincie van Nederland. Wees dus niet zuinig met de zonnebrand.

Hoor hoe stil het is in Utrecht

Naam: Wandel je hoofd leeg (routenummer 735276)

Afstand: 6,5 km

Startpunt: Knooppunt Parkeerplaats Boswachterij Leersum

Type: de beschreven route is gratis online te downloaden of te openen in de route.nl-app

Bijzonder: Het Leersumse Veld geldt als een van de stilste plekken van ons land.

Voorbijrazende auto’s, rinkelende telefoons, kletsende familieleden. Stilte? Wat is dat ook alweer? Wie behoefte heeft aan een plek om even helemaal tot rust te komen, reist af naar de Utrechtse Heuvelrug; de provincie Utrecht houdt speciale gebieden in stand waar je volop kunt genieten van de weldadige kracht van stilte. Het Leersumse Veld is met veen, heide, stuifzand en plassen niet alleen een schilderachtig stuk Nederland, het is ook een van de stilste plekken van ons land.

De perfecte stek voor een potje shinrin yoku, oftewel bosbaden. Met deze meditatieve manier van wandelen dompel je jezelf helemaal onder in de natuur, waardoor stress wordt verminderd en ontspanning hoogtij viert. Ben je normaal gesproken van de stevige tred? Probeer nu juist je pas te vertragen, want bosbaden doe je langzaam. Ervaar de natuur in volle glorie: hoor de bladeren ruisen boven je hoofd, voel het koele water door je vingers glijden en zie de libellen dansen boven de plas. Zet je zintuigen aan en (het geluid van) je telefoon uit.

Hoge toppen, diepe dalen in Gelderland

Naam: Trage Tocht Posbank

Afstand: 16 km

Startpunt: Station Rheden

Type: de beschreven rondwandeling is online te downloaden

Bijzonder: het gebied is vernoemd naar een halfronde bank op negentig meter N.A.P. met uitzicht tot in Duitsland.

De heuvelachtige heidevelden, de omringende bossen en de meest waanzinnige vergezichten: het Herikhuizerveld, beter bekend als de Posbank, is misschien wel een van de mooiste stukken natuur van Nederland. Deze Trage Tocht in Nationaal Park Veluwezoom loopt over steile paadjes, brede zandwegen en holle wegen. Omdat de Posbank nogal populair is, is de bestemming niet bepaald geschikt voor het weekend of andere hoogtijdagen.

Maar wie een doordeweekse dag kiest en bijtijds komt, waant zich in het walhalla: glooiende heidevelden waarin je IJslandse paarden, Veluwse heideschapen en met een beetje mazzel wroetende wilde zwijnen spot. Ook qua (take away) horecavoorzieningen hebben wandelaars hier weinig reden tot klagen. Naast het bekende paviljoen is er bijvoorbeeld Koepel de Kaap. Dit hooggelegen café huist in piepklein, rietgedekt pandje uit 1897 en heeft een zonnig terras met weids uitzicht over de heide.

Drooggelegde polder en kletsnatte bossen in Flevoland

Naam: Groene Wissel Dronten Roggebotsluis (525)

Afstand: 16 km

Startpunt: Bushalte Roggebotsluis, Dronten

Type: de beschreven route is online te downloaden

Bijzonder: onderweg verken je Landgoed en proeftuin Roggebotstaete. In dit jonge natuurgebied staat de eetbare natuur centraal. Er zijn bloemrijke graslanden, een voedselbos en bijentuin.

Vlak, weids en winderig, Flevoland staat niet bepaald te boek als wandelwalhalla. Dat dat onterecht is, ontdek je tijdens deze Groene Wissel in het oosten van de provincie. De mooie rondwandeling leidt over schaduwrijke karrensporen, landweggetjes en overwoekerde bospaadjes. De route loopt voor een groot deel door het Revebos en de bossen van het Roggebotzand. Het zijn de oudste bossen van Nederlands jongste provincie.

Samen vormen ze een afwisselend bosgebied waar je in alle rust en ruimte kunt wandelen. Waterliefhebbers komen er ook aan hun trekken, want er worden hele stukken afgelegd langs de Roggebottocht. Deze vaart loopt dwars door het bos en heeft moerassige plekken waar wilde bloemen en planten groeien. Stevige schoenen worden aanbevolen. Na een welverdiende pauze bij het pannenkoekenhuis onderweg stelt ook de laatste etappe niet teleur. Er volgt nog een stuk over de bloemrijke graslanden van Landgoed Roggebotstaete en langs de oevers van het Veluwemeer.

Overijssel: Punteren en vogelen

Naam: Giethoorn waterdorpen wandeling

Afstand: 25 km

Startpunt: parkeerplaats aan de Dominee J.J. Ketstraat, Giethoorn

Type: de route volgt het wandelnetwerk. De beschreven route inclusief keuzepunten is online te downloaden.

Bijzonder: Nationaal Park de Weerribben-Wieden is een waar vogelparadijs, dus neem vogelgids en verrekijker mee.

De wandeling gaat langs de waterdorpen Belt-Schutsloot, Giethoorn, Dwarsgracht en Wanneperveen. Vanuit de piepkleine lintdorpjes trokken ooit de turfstekers naar het veen. Zodra het gebied was uitgeveend, werd het hele dorp (letterlijk) ingepakt en verplaatst. Zo lag Giethoorn ooit kilometers verderop. Wonderbaarlijk, want het pittoreske waterstreekdorp met bruggen en watergangen vol punters oogt verre van verplaatsbaar.

Na verkenning van Hollands Venetië gaat de tocht door dorpjes, maar zeker ook door natuur. Bijvoorbeeld de Beulakerpolder, waar je vanuit een vogelkijkhut al snel baardmannen, snorren en sprinkhaanzangers in het vizier krijgt. Wie tijd heeft, kan in een eikenhouten fluisterpunter van Wildeman het ruime sop kiezen. Verder wandelen is overigens ook geen straf, want ook bij kijkhut De Auken is een vogelparadijs waar lepelaars, roerdompen en purperreigers de show stelen.

Lees ook: Zó kun je nog eens extra calorieën verbranden tijdens het wandelen

Brabantse sahara

Naam: Bosch en Duin

Afstand: 4,3 km

Startpunt: Landgoed Bosch en Duin, Udenhout

Type: paaltjesroute met groene markeringen, ook als pdf te downloaden

Bijzonder: net als de echte sahara kent dit gebied extreme verschillen tussen dag- en nachttemperatuur: tot wel 40 graden!

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is rijk aan bos en heide, maar de echte trekpleister is de immense hoeveelheid zand. Zonder overdrijving is dit natuurgebied een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. Reken op zand in je oren en ogen, want de wind heeft hier vrij spel en schuift vlijtig met duinen. Hierdoor is het landschap continu in beweging. Het startpunt ligt bij de Zeeden. Hier wandel je onder bomen met lange naalden en glanzend bruine dennenkegels.

Links van het wandelpad liggen de randwallen. De heuvelrij werd in de middeleeuwen aangelegd om de akkers tegen het rondwervelende stuifzand te beschermen. Na bos en heide bereik je de stuifduinen, met hier en daar een kale tak die uit de woestijnachtige zandbak steekt. Het is net zo dramatisch als het oogt; het zijn verdronken bomen waarvan je de laatste stukjes kruin ziet voordat ze door het wandelende duin worden verzwolgen. Na een ronde door bos, over heide en zand keer je terug bij Landgoed Bosch en Duin met het gelijknamige pitstopadres.

Follies en fladderende vlinders in Groningen

Naam: Rondwandeling Fraeylemaborg

Afstand: 11 km

Startpunt: Fraeylemaborg in Slochteren

Type: de beschreven route is online te downloaden

Bijzonder: de wandeling maakt deel uit van het Groninger Borgenpad, een langeafstandspad van 240 km langs alle borgen.

Groningen noemt zijn versterkte burchten borgen. Deze imposante huizen maken nog meer indruk omdat ze in schilderachtige parken liggen. Een schoolvoorbeeld is Fraeylemaborg. De witte borg met zijn zonnig gele vensters staat in een spiegelende slotgracht. Binnen slenter je door stijlkamers, buiten wacht het Slochterbos, een Engelse landschapstuin van 20 hectare. Kers op de taart zijn de follies; nutteloze, maar charmante bouwwerkjes.

De antieke zijn weg, maar in het groen van de Fraeylemaborg staan hedendaagse varianten. Het park grenst aan akkerland met in de verte de contouren van een kerkje, boerderij of stal. Na dit intermezzo volgen de baggerputten; een nat laagveengebied met deinende grond en modderpaden. Een geliefde stek voor vlinders en libellen. Na een rondje om de kerk van Slochteren keer je terug naar de Fraeylemaborg.

Zuid-Holland: Wanderen in de groene achtertuin van Rotterdam

Naam: Buytenlandroute

Afstand: 10 km

Startpunt: Albrandswaardsedijk, Rhoon

Type: knooppuntenroute

Bijzonder: Natuurgebied Rhoonse Grienden staat onder invloed van eb en vloed en heeft hierdoor een bijzondere flora en fauna.

Natuurlijk raak je niet snel uitgekeken op de vele bekende natuurgebieden die Nederland rijk is, maar zo af en toe verlang je naar een nieuwe ontdekking in eigen land. Wat dacht je van het eiland IJsselmonde onder de rook van Rotterdam? Op dit eiland tussen Rotterdam en Dordrecht vind je meerdere natuurgebieden waar het heerlijk wandelen, fietsen én varen is. Een plek waar kasteeltjes, historische dijken, rijen knotwilgen en de skyline van Rotterdam in de verte elkaar afwisselen.

De Buytenlandroute gaat van start bij TOP Rhoonse Grienden. TOP staat voor Toeristisch Overstappunt, een plek waar je de auto kunt parkeren om van daaruit de omgeving te verkennen. Naast de genoemde route starten bij deze TOP nog twee wandelingen: de Albrandroute van 12,3 kilometer en de Griendenroute van 3,7 kilometer. Het is dus ook mogelijk om op een dag meerdere paden te volgen.

De Buytenlandroute start bij de jachthaven en duikt direct de Rhoonse Grienden in. Door dit buitendijkse stuk natuur loopt een smal paadje met knotwilgen aan weerszijden. Goede, waterdichte schoenen zijn geen overbodige luxe, want dit is het getijdengebied van de Oude Maas. Tijdens hoogwater (twee keer per dag) kan het flink drassig worden. Na een tijdje verandert het karakter van de wandeling en loop je over grasdijken en door polders met frisgroene akkers.

Wandelen op een verborgen Waddeneiland in Noord-Holland

Naam: Rondwandeling Westerland van Wieringen

Afstand: 13 km

Startpunt: Hippolytushoef, bij bushalte N99

Type: gemarkeerd met ronde route-stickers Waddenwandelnetwerk op paaltjes of straatmeubilair.

Bijzonder: extra informatie onderweg via QR-codes op paaltjes.

Tot 1930 was Wieringen een eiland tussen de Waddenzee en de Zuiderzee, maar door de afsluiting van het Amsteldiep, de aanleg van de Afsluitdijk en de Wieringermeerpolder ging het eiland op in de kop van Noord-Holland. Toch verdween het eilandgevoel er nooit, want waar je ook wandelt in het golvende, groene landschap, de zee is altijd dichtbij.

Kliffen, waddendijken, een dijkdorp met jachthaven en zeevogels, maar ook holle weggetjes, uitgestrekte weilanden en wierdijken. Dat zijn dijken van zeewier die het eiland moesten beschermen tegen de zee. Deze dijken werden op meerdere plekken in Nederland aangelegd, maar alleen op Wieringen zijn restanten bewaard gebleven. Ook bijzonder: De Verzakking, een ondiepe zandplaat met zilte graslanden. Er groeien zeldzame plantensoorten zoals echt lepelblad, zilt torkruid, rode ogentroost en verschillende orchideeën.

Woudlopen in Friesland

Naam: Groene Wissel Bakkeveen (523), Friese Wouden, route 4

Afstand: 12 km

Startpunt: Foarwurkerwei, Bakkeveen

Type: Groene Wissel

Bijzonder: de laatste wijzigingen van de route zie je in de reacties op de wandelzoekpagina.

Deze Groene Wissel maakt korte metten met het welbekende Friese cliché. In de provincie kun je nog altijd heerlijk zeilen en schaatsen, maar ook voor een gevarieerde boswandeling is Fryslân Boppe. Bakkeveen ligt in het hart van de Friese Wouden, denk gemengde bossen met verscholen paadjes, spiegelende vennen en weidse heidevelden met hier en daar een schaap.

Maar de wandeling heeft nog meer in petto, namelijk landgoed De Slotplaats met aanlokkelijk theehuis, Vreulevijver met kwakende kikkers en een romantisch prieeltje en het romaanse kerkje van Duurswoude. Ook op de route: pingoruïnes. Deze vennetjes uit de ijstijd zie je vanaf een heuvel met uitkijkpunt liggen. Blijf vooral hoog en droog, want het zompige gebied is een speeltuin voor adders, ringslangen, heikikkers en hagedissen. Voor de terugweg duik je opnieuw het bos in en wandel je over de lange beukenlaan terug naar het plaatsje Bakkeveen.

Teskt | Roos Stalpers en Fee van 't Veen

Beeld | Getty Images

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 18-2021. Dit nummer nabestellen kan via Lossebladen.nl.

null Beeld

Er ligt weer een nieuwe Margriet Extra in de winkel! Kom in zomerse sferen komen met deze Zin in zomer-special. Dit themanummer staat boordevol leuke uitjes (gewoon in Nederland), persoonlijke verhalen, zomertrends, onze favoriete producten en nog véél meer. Margriet Extra: zin in zomer ligt nu in de winkel of is online te bestellen via deze link.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden