Er gaan nep mails rond van oplichters die doen alsof ze van PostNL zijn. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarschuwing: er gaan nepmails rond over pakketjes van PostNL

Oplichters worden steeds gewiekster in hun pogingen om je op te lichten. Misschien heb je weleens een verdacht mailtje gekregen dat zogenaamd van een bedrijf was? Het kan lastig zijn om daarbij het onderscheid te maken tussen een echte mail en een nepmail van oplichters. Kijk in ieder geval uit voor mails die van PostNL af lijken te komen.

Veel mensen bestellen weleens iets online. Daarbij kun je via PostNL het pakket volgen om te weten wanneer je het kunt verwachten. Je kunt dan op een link klikken om te zien waar je pakketje zich op dat moment bevindt. Helaas zien oplichters dit als een kans om zulke mails na te maken. Deze zijn op dit moment in omloop, dus het is verstandig om extra alert te zijn als je dergelijke mails ontvangt. De link die normaal bedoeld is om je pakket te volgen, wordt door oplichters nagemaakt en daarmee proberen ze bij je bankrekening te komen.

Internetfraude door oplichters

Phishing: zo wordt deze vorm van internetfraude genoemd, waarbij oplichters bij je geld proberen te komen. Nu zijn de oplichters zo sluw om een betrouwbaar bedrijf als PostNL als afzender te gebruiken. De mails die ze sturen gaan al rond op social media en ook Kassa waarschuwt voor deze nepmails. Als je geen pakket verwacht, kun je je achter de oren krabben, maar als je wel iets besteld hebt, kan dit even een warboel worden.

Huisstijl lenen van PostNL

Hoe ziet zo'n nepbericht eruit? Het lijkt ontzettend veel op de mails van PostNL. Toch kun je een onderscheid maken tussen de echte mails van PostNL en de nepmails van oplichters. Als je een kritische blik werpt op de nepmails, kun je zien dat de opmaak van de mail er anders uitziet. Ook staan er een beetje vreemde zinnen in, die PostNL zelf niet zou gebruiken.

Vaak wordt bij een dergelijke nepmail gevraagd om op een link te klikken. Die zorgt ervoor dat je op een vervalste website komt die een beetje lijkt op die van PostNL. Daar wordt je gevraagd om een betaling te doen. De oplichters zeggen dan bijvoorbeeld dat je nog verzendkosten moet betalen. Dit kan best een redelijk laag bedrag zijn, waardoor het kan lijken op een normale transactie. Zelfs internetbankieren hebben ze nagemaakt. Maar dat is dus allemaal nep. Je vult je gegevens in en op deze manier kunnen ze bij je bankrekening.

PostNL probeert consumenten te informeren over deze nepmails en uit te leggen wat phishing is. Ook raadt PostNL aan om melding te maken als je een verdacht mailtje in inbox krijgt.

Bron | Metro en PostNL

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden