Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Dít is wat het zo vervelend maakt om je eigen stem terug te horen

girl-using-a-smart-phone-voice-recognition.jpg

Gruwel jij ook altijd zo van je eigen stem wanneer je die terughoort in een video of een geluidsopname? Je bent niet de enige. Maar waarom vinden we dat toch zo vreemd?

Om maar met het ‘slechte’ nieuws te beginnen: de stem die je hoort in de geluidsopname is je échte stem.

Een mismatch

“Néé, zo klink ik toch hopelijk niet?!” roepen we altijd vol afschuw uit wanneer we onze eigen stem terughoren op tape. Wel, dus. Niels Schiller, hoogleraar psycho- en neurolinguïstiek aan de Universiteit van Leiden, legt het uit. “Wanneer we een stemopname beluisteren, ontstaat er een mismatch tussen hoe we onszelf horen en hoe we in werkelijkheid klinken.”

Twee stemgeluiden

Dat komt doordat we ons eigen stemgeluid op twee manieren horen. Allereerst via de buitenkant. Het stemgeluid dat uit je mond komt, vindt via geluidsgolven in de lucht de weg naar je oor en trommelvlies. Dat is het stemgeluid dat anderen ook van jou horen. Maar daarnaast hoor je je eigen stemgeluid via je beenderen. Je stembanden veroorzaken trillingen, die via je schedel en het weefsel daaromheen je oor bereiken.

Twee signalen

De combinatie van die twee verschillende geluiden zorgen ervoor dat jij jouw eigen stem op een unieke manier hoort. Daardoor klinkt hij voor jou heel anders dan voor een ander, want die hoort alleen het externe signaal. Wanneer je je stem terughoort op een video, hoor jij ook je stem alleen via dat externe signaal. Daarom klinkt hij voor jou als een ‘vreemde stem’.

Hoogtefrequenties

Dat verklaart nog niet waarom we onze echte stem ook altijd zo lelijk vinden. Dat komt door de hoogtefrequenties, legt Schiller uit. Omdat je schedel je eigen stemgeluid filtert, hoor je hem in een lagere frequentie. Daardoor denk je dat je stem lager klinkt dan hij in werkelijkheid is. Wanneer je je stem terughoort, klinkt hij ineens een stuk hoger dan je dacht.

Lage stemmen mooier dan hoge

Van nature vinden we hogere stemmen minder mooi dan lagere. Lagere stemmen associëren we namelijk met kracht en competentie. Het is dus een soort ‘teleurstelling’ wanneer we horen dat onze stem hoger is dan we dachten. Helaas is er weinig aan te doen: de lengte van onze stembanden bepaalt hoe hoog of laag onze stem klinkt. Luister dus gewoon een paar keer naar geluidsopnames van je stem, en hij zal je al snel ‘gewoon’ in de oren klinken.

Bron | Hln.be
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.  

Ook interessant