Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Waarom zitten de knopen van een overhemd bij mannen rechts en bij vrouwen links?

knopen-overhemd.jpg

Je hebt er misschien nog nooit bij stilgestaan, maar wist je dat de knopen op vrouwenkleding meestal links zitten, terwijl die op mannenkleding juist rechts zitten?

De reden daarvoor blijkt nogal ingewikkeld te zijn. Er doen namelijk verschillende theorieën de ronde…

Voor de kleedsters

In de negentiende eeuw, toen koningin Victoria nog de scepter zwaaide over Engeland, kleedden mannen zich vaak in extravagante showpakken en droegen vrouwen korsetten met daarbovenop heel veel laagjes. Zoveel laagjes, dat er diensters voor nodig waren om de vrouwen aan te kleden. De knopen zouden daarom aan de linkerkant zijn gezet, zodat het voor de kleedsters gemakkelijker was om kleding dicht of los te knopen.

Mensen die tot de gewone bevolking behoorden, hadden weliswaar geen geld voor kleedsters. maar kozen dus ook voor knopen aan de linkerkant als ze netjes voor de dag wilden komen. Vergelijk het met een merklabel in je gewone kleding naaien, wat tegenwoordig wel gebeurt. Zo werd de linkse vrouwenknoop dus standaard. De theorie roept echter wel vragen op: ook mannen werden vaak geholpen door kleedsters, waarom werden de knopen bij hen dan niet aan de linkerkant gezet?

Mannelijke status

En zo komen we op een andere populaire theorie, die stelt dat het allemaal te maken had met de superieure status van de man en de inferieure status van de vrouw. Op het moment dat de naaimachine werd uitgevonden  – en er dus een besluit moest worden genomen over de positie van de knopen – zou men hebben bedacht dat mannen het gemakkelijker moesten hebben. Daarom kregen zij de knopen rechts aangenaaid, terwijl vrouwen dan maar wat verder moesten reiken naar hun knopen aan de linkerkant.

Het was een combinatie van beide

Wat is nu de meest aannemelijke theorie? Het fenomeen zou inderdaad te maken hebben met kleedsters en bedienden, maar ook met status. Knopen aan de linkerkant gaven aan dat je zo stinkend rijk was, dat je jezelf niet eens hoefde aan te kleden. Dat deden de kamermeisjes voor je. Mannen hadden namelijk de taak om te werken, terwijl vrouwen vooral de rijkdom en weelde van hun man moesten etaleren. Door hun knopen links te dragen, lieten ze zien dat ze op een dag eigenlijk niks hoefden te doen, zelfs niet hun eigen kleren aantrekken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Elle
Foto | iStock

Ook interessant