null Beeld

Waarom zingen tijdens het (thuis)werken je gelukkiger maakt

Keihard met de radio meezingen of werken met je favoriete afspeellijstje op de achtergrond. Of je nou zachtjes meezingt of uit volle borst; zingen tijdens het (thuis)werken is hartstikke gezond en maak je gelukkiger.

Tijd om flink los te gaan op je lievelingsliedjes dus.

De voordelen van zingen tijdens het (thuis)werken

Uit een onderzoek van de Universiteit van Frankfurt blijkt dat zingen goed is voor de mens. Je wordt er namelijk gelukkiger van en het vermindert stress. Dat verplicht thuiswerken heeft dus zo zijn voordelen. We snappen namelijk ook wel dat je je collega’s liever niet lastigvalt met je zangkunsten en het op kantoor minder snel op een zingen zet. Maar tijdens het thuiswerken kun je natuurlijk de radio zo hard zetten als je wil of helemaal losgaan op je guilty pleasures. Of je nou vals zingt of loepzuiver, zingen is goed voor je brein. Het vergt concentratie, waardoor je beter leert focussen en je traint daarnaast je geheugen. Daarnaast maak je met zingen endorfine aan, wat zorgt voor dat geluksgevoel en hierdoor krijg je meer energie. En ook de aanmaak van het knuffelhormoon oxytocine wordt met zingen gestimuleerd.

Versterk je immuunsysteem

Naast dat je je door te zingen tijdens het (thuis)werken niet alleen gelukkiger voelt, zou het ook bijdragen aan het versterken van je immuunsysteem. Zo zou zingen je bloedcirculatie verbeteren waardoor cellen meer zuurstof krijgen. Het onderzoek van de Universiteit van Frankfurt nam bij testpersonen bloed af waaruit onder andere bleek dat de concentratie immuunglobuline A (proteïnen die als afweerstof werken) door het zingen toenam.

Lees ook: Trijntje Oosterhuis: 'Zingen is heel goed voor mensen die lijden aan een longaandoening'

Zingen op het werk

Heb je door al dat thuiswerken de smaak goed te pakken? Dan is het misschien even wennen dat je je straks weer een beetje in moet houden op kantoor. Toch blijkt uit een onderzoek van The British Psychological Society dat ook op de werkvloer zingen met een groep zowel lichamelijk als geestelijk bevorderlijk is. Al eerder bleek uit een onderzoek van The University of East Anglia dat zingen in een groep gezond en gelukkig maakt. Maar dit nieuwe onderzoek testte dit effect ook uit binnen de werksfeer. Uit dit onderzoek bleek dat werknemers zich niet alleen minder gestrest voelde, maar ook meer verbonden met hun collega’s wanneer zij samen zongen. Het gevoel van sociale isolatie nam met 86 procent af en de stressvermindering zelfs met 96 procent. Oftewel: hoogste tijd om in de toekomst een verplicht karaoke-kwartiertje op kantoor in te lassen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Metronieuws, AD, Reptoir, Enfait

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden