Productief in de avond Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom zijn sommige mensen júist zo productief in de avond? (En zo kun jij dat ook worden)

Na een lange dag vol klusjes, werkgerelateerde taken en het zorgen voor (klein)kinderen ben je ‘s avonds volledig uitgeteld. Nog even een programma kijken op de bank en hup het bed in. Maar sommige mensen zijn juist enorm productief in de avond in plaats van in de ochtend of de middag.

Hoe kan dit en vooral: hoe kun jij ook productief worden in de avond?

Productief in de avond

Lig jij ‘s avonds na een lange dag uitgeput op de bank, dan kun je het je moeilijk voorstellen dat iemand anders nog een afspraak heeft, naar de sportschool gaat of zelfs nog wat werk verricht. Hoe kan het dat de ene persoon productief is overdag en de ander juist in de late uurtjes? Dat heeft alles te maken met je bioritme.

Biologisch bepaalt

Of je een ochtendmens of een avondmens bent is bepaald door de cyclus van je bioritme. Ons natuurlijke ritme zit vast in een klein kiertje in je hersenen, de hypothalamus genoemd. Je kunt dit vergelijken met de hoofdklok van je bioritme. Deze bepaalt precies hoe lang jouw cyclus duurt. Is de cyclus korter dan 24 uur, dan ben je een ochtendmens. Is deze langer dan 24 uur, dan kun je jezelf een avondmens noemen.

Leeftijd speelt ook een rol

Naast je biologische klok zijn er nog meer factoren die meespelen in het tijdstip van je productiviteit. Vrouwen zijn over het algemeen minder vaak avondmensen en hoe ouder je wordt, hoe meer je een ochtendmens wordt.

Productiviteit aanpassen

Ondanks dat het dus al voor je is bepaald of je een ochtend- of avondmens bent kun je hier en daar een beetje spelen met je productiviteit. Wil je als ochtendmens graag een keertje de late uurtjes meemaken dan moet je tot laat in de avond lekker blijven bewegen. Bankhangen slaan we dus een keertje over. Wil je als avondmens vroeg je bed in omdat er een drukke dag op je staat de wachten dan kun je er voor zorgen dat je overdag veel daglicht ziet. Je hypothalamus is daar namelijk erg gevoelig voor.

Tips: hoe productief worden in de avond?

Heb je veel bewogen, maar krijg je toch een dipje in de avond terwijl je nog wat klusjes moet afmaken? Dan kunnen de onderstaande tips je ook helpen om productiever te worden in de avond.

  • Stel doelen: leg je doelen duidelijk vast. Hierdoor ben je gemotiveerder om actie te ondernemen (ook in de avond). Verdeel je doelen in deadlines (wanneer moet je klus geklaard zijn) en frequentie doelen (hoe vaak je iets per dag, week of maand moet ondernemen.)
  • Plannen: maak naast een wekelijkse planning ook een takenlijstje voor de dag. Beperk hierin de taken die je kunt doen op één avond. Je begint sneller aan een korte to-do lijst en bent er ook sneller klaar mee. Zo kun je je beter focussen en blijf je gemotiveerd.
  • Geen afleiding: wil je wel vaak klusjes ondernemen maar raak je afgeleid door een berichtje van je vriendin of je favoriete tv-programma? Zorg dan dat al deze afleidingen uitstaan. Nadat je je productief hebt gedragen, heb je alle tijd om je vriendin te spreken en op te bank te ploffen voor een goede serie.

Bron | Wavebymline.nl, Quest.nl, Suzanne-elisa.nl

Paulien BergwerffGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden