Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

5x waarom naar zielige films kijken goed voor je is

huilen-zielige-films-margriet.jpg

Kijk jij vaak naar zielige films? Vaak vinden we het niet fijn om ons verdrietig te voelen en proberen we dan ook altijd zo snel mogelijk van dat gevoel af te komen. Maar soms kan het ook heerlijk zijn om je helemaal te verliezen in een tranentrekker. Waarom doen we dat?

Daar zijn vijf psychologische redenen voor te noemen.

 1. Het is een uitlaatklep

  Veel mensen voelen wel verdriet, maar vinden het lastig om dit te uiten. Het kijken van een zielige film kan dan een fijne uitlaatklep zijn. Op deze manier kun je je eigen situatie en emoties onder ogen komen en de tranen laten stromen. Dit kan best therapeutisch zijn, maar psycholoog Kristina Hallet waarschuwt tegenover Mindbodygreen.com ook dat je er niet teveel in moet blijven hangen. “Als je moeite hebt met je emoties voelen en tonen, dan kun je beter andere methodes proberen, zoals in een dagboek schrijven of met een vriend(in) praten.”

 2. Het vergroot onze empathische vermogens

  Wanneer we meevoelen met een filmpersonage, is dat een vorm van empathie. En empathie voelen kun je ‘oefenen’. Hoe empathischer je bent, hoe makkelijker je je vrienden, huisgenoten, partners of familie kunt begrijpen en steunen.

 3. Het maakt minder eenzaam

  De soms herkenbare situaties in zielige films kunnen ervoor zorgen dat je je begrepen en gesteund voelt. Hierdoor voel je je minder eenzaam: je bent immers niet alleen met je problemen. Dit is vooral fijn voor mensen die het lastig vinden om hulp te vragen.

 4. Het relativeert

  Het is soms makkelijker om je verdrietig te voelen om de gebeurtenissen in een film, dan om gebeurtenissen in je eigen leven. Wanneer we een film kijken, weten we dat wat er gebeurt niet echt is. Dat is soms makkelijker dan kijken naar onze eigen problemen, die wél echt zijn. Ook kunnen de problemen van filmpersonages onze eigen problemen relativeren en in perspectief zetten. Misschien valt het onszelf toch allemaal wel mee.

 5. Huilen lucht op

  Huilen zorgt er letterlijk voor dat we emotionele en fysieke pijn beter kunnen verdragen. Tijdens het huilen maakt ons lichaam extra oxytocine en andere endorfine aan. Dit zijn pijnverlichtende stofjes die ons lichaam van nature bezit. Als je even een lekker potje huilt tijdens een zielige film kun je je eigen problemen beter verdragen.

Bron | Mindbodygreen.com
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief  

Ook interessant