null Beeld

Waarom word je slaperig door alcohol?

De ene keer sta je na een flinke borrel te dansen op de tafel, terwijl je een andere keer juist maar met moeite je ogen open kunt houden na een paar glazen. Maar hoe komt dit precies? Waarom word je soms zo slaperig door alcohol?

Een alcoholische versnapering voor het slapengaan wordt niet voor niets een slaapmutsje genoemd.

Slaperig door alcohol

Dat je slaperig wordt door alcohol heeft te maken met dat je lichaam extra aan het werk wordt gezet. Zo doet je lever er ongeveer één tot anderhalf uur over om een glas alcohol af te breken. Hierbij breekt het naast de alcohol ook de andere schadelijke stoffen voor je af. Dit kost niet alleen voor je lever, maar ook voor de rest van je lichaam extra energie.

Verdovend middel

Daarnaast werkt alcohol als een verdovend middel. Een flinke borrel verdooft je hersenen dusdanig dat je trager reageert en dat je lichaam zich meer ontspant doordat het als een kalmerend middel voor je centrale zenuwstelsel werkt. Ook dat zorgt voor een vermoeid gevoel. Zeker als je al moe was en je toch een paar glazen wijn drinkt, wordt die verdoving gestimuleerd en word je nog slaperiger. Kies dus liever voor een kopje koffie om wakker te blijven, dan voor een glas alcohol om je in de feeststemming te krijgen. Of kies voor een gezonder slaapdrankje als je juist slaap probeert te vatten met een slaapmutsje.

Slapen met alcohol op

Je kent het vast wel, na een paar glazen wijn worden je ogen steeds zwaarder en roept je bed. Toch is het niet heel verstandig om met een flinke slok op te slapen. Je slaap is namelijk minder diep en vaak onrustig. Hierdoor kom je niet goed in je REM slaap, waarin je lichaam de tijd krijgt om te ontspannen en je hersenen alle prikkels en emoties van de dag kunnen verwerken. Je rust hierdoor minder goed uit, waardoor zowel je lichaam als hersenen niet volledig kunnen opladen.

Lees ook: Waarom direct in slaap vallen als je in bed ligt niet áltijd een goed teken is

Meer drinken om in slaap te vallen

Een slaapmutsje om sneller weg te dommelen lijkt misschien heel onschuldig, toch went je lichaam steeds meer aan de hoeveelheid alcohol die je nuttigt. Hierdoor zal je na verloop van tijd steeds meer slaapmutjes nodig hebben om je slaap te vatten. Dit kan verslavend werken. Maar wanneer je stopt met het drinken van alcohol zal je ook merken dat je juist dan opnieuw moeite krijgt met in slaap vallen. In dit geval is je natuurlijke slaapritme dusdanig verstoord dat je lichaam een paar weken hersteltijd nodig heeft om weer zonder alcohol slaperig te worden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Alcoholinfo.nl, Expertisecentrum alcohol, Kennisinstituut Bier

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 33 ligt in de winkel! In dit nummer staat een exclusief interview met schrijfster Lucinda Riley (van de 7 zussen), een dossier overgewicht kwijtraken, 31 tips voor een gelukkige zomer en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden