null Beeld

Waarom we zelfs van voorspelbare momenten in enge films schrikken

In enge films heb je soms van die momenten waarvan je gewoon wéét wat er gaat gebeuren, maar tóch schrik je je suf als het daadwerkelijk gebeurt. Hoe kan dat toch? En waarom vinden we het überhaupt leuk om dit soort films te kijken?

Wij leggen het je hier uit.

Waarom houden we zo van enge films?

In enge films heb je vaak een zogeheten ‘jump scare’. Dit is een moment waarop je zó erg schrikt, dat je er gewoon bijna van omhoog springt. Het karakter in de film waant zich vaak op zo’n moment veilig (en jij dus ook), waardoor het alleen maar nog meer schrikken is dat er ineens tóch een enge man uit het niets opduikt. Met andere woorden: je denkt dat je veilig bent, maar ineens krijg je dan toch een schok.

Wanneer je echt schrikt van iets, dan produceert je lichaam onmiddellijk een adrenalinestoot die door je hele lijf stroomt. En die leidt tot kortere, snellere ademhalingen en een snellere hartslag. Sommige mensen houden gewoon van zo’n plotselinge adrenalinestoot, omdat het voor hen vergelijkbaar is met de opwinding die bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door extreme sporten. Het voordeel is echter dat je bij het kijken van een film niet daadwerkelijk je eigen leven op het spel hoeft te zetten, je hoeft alleen maar bang te worden.

Lees ook:

Kijk je graag enge films? Dít gebeurt er dan in je hersenen

Waarom zelfs bang bij voorspelbare momenten?

In ‘jump scare’-momenten weet je dus vaak al precies wat er gaat gebeuren. Je ziet bijvoorbeeld een vrouw ’s nachts thuiskomen die door haar donkere huis loopt en je weet gewoon dat er elk moment een enge man, demoon of moordlustige pop tevoorschijn kan komen die haar aanvalt. Je gaat je er dus al op instellen dat er iets héél engs gaat gebeuren.

Filmmakers zijn zich hier ook van bewust en stellen het enge moment daarom expres nog een beetje uit. Op het moment dat jij dus verwacht dat er iets engs zal komen, gebeurt er helemaal niks. Vervolgens slaak je een zucht van opluchting en ontspan je je weer wat meer, waarna dan ineens tóch dat enge moment komt. Je schrikt dus zo erg omdat je je angst even loslaat en op dat moment niks meer verwacht. En dat is dan juist het moment waarop er toch iets engs gaat gebeuren. Slim en een tikkeltje gemeen bedacht, toch?

via GIPHY

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je

mailbox?

Schrijf

je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Goody Feed

Beeld | iStock

null Beeld

Nu we allemaal meer thuis zitten, beginnen de dagen soms een beetje saai te worden. Daar hebben we iets leuks op bedacht: de Margriet Mini Challenge. Krijg dagelijks een inspirerende uitdaging voor thuis die je dag nét een beetje leuker maakt. Hoe? Simpel! Praat met Margriet via je Google Home óf de gratis Google Assistent op je telefoon of tablet. Klik hier om direct jouw eerste uitdaging te krijgen. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden