abortusrecht Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Lifestyle

Waarom we ons (óók in Nederland) hard moeten maken voor het abortusrecht

Het recht op abortus staat in de Verenigde Staten al langere tijd onder druk. En op vrijdag 24 juni kwam het historische besluit naar buiten: het Amerikaanse Hooggerechtshof vernietigt eerdere uitspraken die het recht op abortus veiligstelden. Welke invloed heeft die druk op het recht op abortus op de Nederlandse wetgeving? En waarom is het zo belangrijk dat wij van ons laten horen?

We vroegen het aan Marieke van der Plas, directeur van Rutgers – het expertisecentrum voor seksualiteit.

Abortuswet in Amerika

Eerder lekten al documenten waaruit bleek dat het Amerikaanse hooggerechtshof het landelijke abortusrecht af wil schaffen. Op 24 juni blijkt dat inderdaad zo te zijn en vernietigt het Hooggerechtshof de eerdere uitspraken. Dat betekent dat elke Amerikaanse staat zelf mag bepalen hoe de abortuswetgeving eruitziet. Naar verwachting kiest ongeveer de helft van de staten voor een abortusverbod. “Dat betekent dat vrouwen niet meer zelf kunnen beslissen of zij tot een abortus overgaan”, legt Marieke uit.

Terug in de tijd

Het mogelijk afschaffen van het Amerikaanse abortusrecht maakt een hoop los, ook bij Marieke. “Het is onvoorstelbaar hoe we worden teruggeworpen in de tijd. Zeker als je het vanuit Nederlands perspectief bekijkt, waar abortus sinds 1984 – wat eigenlijk niet eens zo lang is - legaal is. En dat zoiets dan anno 2022 ter discussie staat in Amerika…” Op de Dam werd begin mei een solidariteitsdemonstratie voor het abortusrecht georganiseerd. Waarom is het zo belangrijk om daar te staan? “Allereerst uit solidariteit naar de VS”, vertelt Marieke. “Maar ook omdat de actiegroep Dolle Mina destijds in Nederland heel hard heeft moeten vechten voor de abortuswet. Dat moeten we koesteren en bewaken.”

Recht op zelfbeschikking

Marieke van der Plas sprak op die solidariteitsdemonstratie. De kern van haar speech? “Wat ik écht belangrijk vind, is het recht op zelfbeschikking. Je mag zelf beslissen over je toekomst, niet het gerechtshof”, vertelt ze. Ook het feit dat vrouwen anders gedwongen worden tot illegale en onveilige methoden, kwam in haar toespraak terug. “Dat kan leiden tot ernstige complicaties en zelfs de dood. Deze mogelijke verandering zorgt niet voor minder abortussen, maar voor wel minder veilige. En dat is extra risicovol voor vrouwen in kwetsbare omstandigheden, die geen veilige abortus kunnen betalen.”

Invloed op Nederlandse abortuswet

In Nederland mag je tot 24 weken zwangerschap voor abortus kiezen. Welke invloed hebben de gebeurtenissen in de VS op onze abortuswet? “In Nederland is de abortuszorg goed georganiseerd, dus ik verwacht niet dat het wordt teruggedraaid. Wereldwijd echter staan anti-abortusorganisaties met elkaar in contact, dus we moeten onze zelfbeschikking goed bewaken”, aldus Marieke.

Betere abortuszorg

De situatie in Amerika kan het politieke gesprek over abortuszorg in Nederland beïnvloeden. “Ook hier zijn nog vraagstukken. Zo willen we een betere toegang tot de abortuszorg, bijvoorbeeld door het mogelijk te maken de abortuspil bij de huisarts te halen, in plaats van alleen in een abortuskliniek of ziekenhuis, en het afschaffen van de verplichte bedenktijd. Gelukkig is hier brede steun voor in de Tweede Kamer.” Hoewel abortus in Nederland sinds 1984 toegestaan is, heerst er nog steeds een taboe op het onderwerp. “We moeten voortdurend zorgen voor de juiste kennis en informatie, zodat iedereen goed geïnformeerd en in vrijheid een passende keuze kan maken. Daarom zet Rutgers zich in voor goede informatie, voorlichting, hulp en toegang tot abortus.”

Meer informatie over het abortusrecht vind je op de website van Rutgers.

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden