Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom we Monopoly verkeerd blijken te spelen

In welke familie is er geen ruzie ontstaan door een fanatiek potje Monopoly? Die uren durende potjes waar maar geen einde aan leek te komen, die oom die áltijd op de pot leek te komen en je vervelende broer die net alle goede straten voor je neus leek weg te pikken. Wat blijkt: we spelen Monopoly al heel lang verkeerd!

Er had dus een heleboel leed voorkomen kunnen worden als we de spelregels iets beter hadden doorgelezen.

Waarom we Monopoly verkeerd spelen

Veel mensen spelen Monopoly namelijk met behulp van een aantal 'huisregels': regels die niet officieel bij het spel horen, maar die er in de loop der tijd een beetje ingeroest zijn. En het zal je verbazen welke twee regels dat zijn:

Vrij parkeren en de pot

Zat jij ook altijd in spanning tijdens het gooien van de dobbelstenen, in de hoop dat je op 'vrij parkeren' zou komen en er met de buit vandoor kon gaan? Hier lag namelijk 'de pot'; het geld dat alle spelers aan de bank moesten betalen gedurende het spel. Kwam je op het vakje 'vrij parkeren', dan was al dat geld voor jou. Jammer maar helaas, die regel hoort dus officieel niet bij Monopoly. In de spelregels staat namelijk niets over een pot. Het past ook niet bij het spel Monopoly, dat volledig draait om strategisch met je geld omgaan. Een 'gelukje' als de pot krijgen hoort daar niet bij.

'De veiling' vergeten

Veel mensen weten niet dat er zoiets is als 'de veiling' in de officiële spelregels van Monopoly. Deze komt voor wanneer iemand op een straat of station terechtkomt, maar deze niet kan of wil betalen. Deze straat moet vervolgens door middel van een veiling aan de andere spelers verkocht worden. Een straat of station moet áltijd verkocht worden. Veel mensen spelen het spel zonder veiling gewoon verder wanneer iets niet gekocht kan worden, tot er iemand anders op de straat komt. Op deze manier duurt het spel veel langer, en wordt het minder interessant. Want je keuze om iets wel of niet te kopen wordt een stuk lastiger wanneer je weet dat er een andere speler mee aan de haal kan gaan…

Verkeerd spelen

Toch bijzonder dat we Monopoly allemaal massaal verkeerd blijken te spelen. Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat het zo’n oud spel is (uit 1933) en de regels vaak worden doorgegeven van ouder op kind. Als er dan niemand tussendoor het spelregelboekje leest, tja, dan kan er wel eens wat verloren gaan. Speelde jij het ook verkeerd?

Bron | InfoNu

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden