Margriet logo
null Beeld

Waarom we de woorden ‘sterrenbeeld’ en ‘horoscoop’ eigenlijk verkeerd gebruiken

Het is voor velen een guilty pleasure: het lezen van je horoscoop. Het geeft toch een beetje houvast en herkenbaarheid, en soms is dat gewoon fijn. Als je écht geïnteresseerd bent in astrologie, dan weet je dat je horoscoop veel verder gaat dan alleen je zonneteken. Je horoscoop bevat veel meer informatie dan dat. Ook gebruiken we de woorden 'sterrenbeeld' en 'horoscoop' eigenlijk verkeerd.

Klaar voor een lesje ‘astrologie voor beginners’?

Zonneteken en sterrenbeeld

De horoscoop zoals de meesten van ons hem kennen, bestaat vaak uit twee dingen. Je zonneteken (het sterrenbeeld waarin de zon stond op het moment dat jij geboren bent), en een voorspelling voor de komende dag, week, maand of jaar. Leuk om te lezen, maar eigenlijk is deze informatie veel te beperkt om écht iets te kunnen zeggen over jou als persoon. Dit zou namelijk betekenen dat iedereen die onder hetzelfde zonneteken geboren is, precies hetzelfde zou zijn. Daarom gebruiken we het woord horoscoop eigenlijk verkeerd.

Je geboortehoroscoop

Waar het écht om draait, is je geboortehoroscoop. Deze kijkt

niet alleen naar je zonneteken, maar ook naar die van de maan, Mars, Venus, Jupiter,

en alle andere planeten in ons zonnestelsel. Iedere planeet stond namelijk in

een bepaald sterrenbeeld op het moment van jouw geboorte. Omdat dit per minuut

kan verschillen, is jouw gehele geboortehoroscoop vrijwel uniek voor jou

alleen. Al deze planeten samen kunnen jou een stuk meer over je vertellen dan

enkel je zonneteken.

Geboortehoroscoop uitrekenen

Om je geboortehoroscoop uit te rekenen moet je weten op welke dag, tijd en plaats je geboren bent. Op een site als deze kun je vervolgens heel makkelijk je geboortehoroscoop laten uitrekenen. Die ziet er zo uit:

null Beeld

Je krijgt, zoals je ziet, een heleboel informatie, en het is onmogelijk om alles in één keer uit te leggen. Laten we beginnen met de twee meest bekende tekens:

Je zonneteken

Zoals net al uitgelegd, is dit het sterrenbeeld waarin de zon stond op het moment dat jij geboren werd. Vrijwel iedereen weet zijn zonneteken wel, omdat deze altijd wordt gebruikt voor de standaard horoscopen die je overal tegenkomt. Dit komt omdat het zonneteken over je meest opvallende karaktertrekken kan vertellen. Het zonneteken wordt vaak aangeduid met het woord ‘sterrenbeeld’, maar dit klopt dus eigenlijk niet. Je zonneteken staat symbool voor je ik/ego (dus de basiskaraktertrekken van jouw persoonlijkheid), je motivaties en je benadering van het leven.

Je maanteken

Ook de maan stond in een bepaald sterrenbeeld op het moment dat jij geboren werd, en deze kan weer heel anders zijn dan je zonneteken. Zo kan je zonneteken bijvoorbeeld leeuw zijn, terwijl je maanteken waterman is. Je maanteken zegt iets over je emotionele kant, je onderbewuste, je instincten, gewoontes en geheugen. De maan staat ook symbool voor vrouwen in het algemeen.

De planeten

Maar dit zijn niet de enige twee ‘planeten’ die in je

geboortehoroscoop staan. In astrologie wordt er nog naar negen andere planeten

gekeken:

  • Mercurius: staat symbool voor communicatie, logica en je denkvermogen.
  • Venus: staat symbool voor liefde, aantrekkingskracht, schoonheid en kunst.
  • Mars: staat symbool voor je verlangens en agressie. Staat voor fysieke energie, kracht en moed.
  • Jupiter: staat symbool voor geluk, groei, wijsheid, gulheid. De positie van Jupiter in horoscoop vertelt je wanneer jij het meeste geluk hebt.
  • Saturnus: staat voor je organisatievermogen, ambitie, en discipline. Gaat ook over de angsten die je onder ogen moet zien.
  • Cheiron: een dwergplaneet, staat voor pijn uit het verleden en het helen in de toekomst.
  • Uranus: staat voor onafhankelijkheid, originaliteit, rebelsheid, inzicht en onverwachte gebeurtenissen.
  • Neptunus: staat voor spiritualiteit, dromen, compassie, opoffering en deceptie.
  • Pluto: staat voor eliminatie, verwoesting en transformatie.

Benieuwd wat de verschillende planeten in de verschillende sterrenbeelden over jou specifiek zeggen? Dat leggen we de volgende keer uit.

Bron | Astrology for Dummies (Rae Orion)

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden