null Beeld

Waarom volwassen vrouwen last kunnen krijgen van puistjes op de kin

Heel vervelend: denk je de puberteit vér voorbij te zijn, merk je ineens dat er allemaal puistjes op je kin tevoorschijn komen. Hoe ontstaan deze puistjes?

En misschien nog wel belangrijker: hoe kom je er weer van af?

Puistjes op je kin

Het zogenoemde kin-acné komt vooral voor bij vrouwen boven de 25 jaar. De grootste boosdoener? Je hormonen. Vaak zijn de puistjes grote, rode en vooral pijnlijke bultjes, maar het kunnen ook witte bultjes zijn. Deze worden veroorzaakt door een verhoogde olieproductie onder de huid, wat kan optreden door bijvoorbeeld stress of slechte nachtrust.

Menstruatie

Ongeveer twee weken vóór de menstruatie wordt het oestrogeen- en progesterongehalte in je lichaam verhoogd om de baarmoeder voor te bereiden op zwangerschap. Hierdoor worden de olieklieren gestimuleerd, waardoor er meer puistjes kunnen ontstaan. Het kan ook ontstaan wanneer je bijvoorbeeld stopt met de pil, omdat er dan meer talg geproduceerd kan worden.

Overgang

Tijdens en na de overgang daalt de productie van oestrogeen, met als gevolg dat je relatief gezien meer van het mannelijk hormoon testosteron in je lichaam hebt. Door dit testosteron kun je meer ongewenst gezichtshaar krijgen en je poriën kunnen vergroten, wat kan leiden tot meer puistjes.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Hygiëne

We zitten ongemerkt veel aan ons gezicht, vooral aan onze kin. Omdat je handen de hele dag allerlei dingen aanraken, zoals je toetsenbord en deurklinken, verzamelen zich hier veel bacteriën. Wanneer deze op je gezicht terechtkomen, krijgt kin-acné de kans om door te breken.

Hoe kom je van puistjes op je kin af?

Het is belangrijk om de acné goed met rust te laten. Knijp de puistjes dus niet uit, want dan kan het zich alleen maar verspreiden. Was daarnaast ’s ochtends en ’s avonds je gezicht met een verzorgend reinigingsmiddel om overtollige olie en vuil van je huid te verwijderen. Zinkrijke voedingsmiddelen als kip, schelpdieren, noten en peulvruchten doden acné-veroorzakende bacteriën en beschermen je huid tegen vervuiling. Daarnaast is het altijd goed om veel bladgroenten (zoals spinazie) en fruit te eten.

Bron | Womens Health, Dr. Jetske Ultee

Beeld | iStock

Ellen Smits

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden