Waarom vinden we de rommel van een ander zo vervelend?
Als je samenwoont zul je je vást wel eens storen aan de rommel van je huisgenoot. Maar hoe komt dat eigenlijk? En wat kun je doen om zonder problemen met elkaar samen te wonen?
Aangezien ieder mens verschillend is, is het geen verrassing dat de een van nature vaker opruimt en de ander vaker rommel maakt. En dan zijn er ook nog allerlei gradaties tussen. Maar als je met een ander samenwoont, krijg je zijn of haar rommel er gratis bij. Of misschien ben jij juist de rommelmaker, en wil jouw opgeruimde huisgenoot juist dat je alles aan kant houdt. De oplossing? Allebei een beetje water bij de wijn doen.
Rommel van een ander
Maar waarom stoor je je zo aan de rommel van een ander, terwijl je zelf ook vast weleens iets laat slingeren? Volgens psychotherapeut Jeannette Bolck heeft dat te maken met controleverlies. Aan Quest vertelt ze: "Als je zelf iets niet doet - of dat nu opruimen is, een rekening betalen of boodschappen in huis halen - dan weet je meestal waarom je het niet hebt gedaan en wanneer je het wel zult doen."
Lees ook: Dít handige product is dé oplossing voor rommelige plekken in huis
Ergernis
Daardoor heb je begrip voor je eigen gedrag. Maar van een ander weet je niet de reden waarom hij of zij iets laat rondslingeren, en of en wanneer het opgeruimd gaat worden. "Dat gebrek aan controle over een situatie geeft ergernis." Heel begrijpelijk dus. Maar hoe kun je ergenissen voorkomen?
Afspraken maken
Het begint met het bespreken wat je wel of niet als rommel ziet. Dan kun je rekening houden met wat de ander niet prettig vindt om te zien rondslingeren bijvoorbeeld. Neem een stapel tijdschriften: de één vindt het gezellig staan, voor de ander voelt het als rommel. Ook kun je bespreken of er 'geleefd' mag worden in een ruimte of dat alles altijd aan kant moet zijn en waarom. De een vindt het juist fijn als bepaalde spullen binnen handbereik liggen, de ander niet.
Belangrijk is dat je begrip krijgt voor elkaar en compromissen sluit. Spreek bijvoorbeeld af dat de 'rommelige' persoon een plek heeft waar hij of zij rommel mag laten liggen, en dat de ander mag vragen om het aanrecht altijd leeg te houden of iets dergelijks.
Lees ook: Met deze 5 stylingtips ziet je huis er altijd opgeruimd uit
Bron | Quest, Mens en Samenleving
Beeld | Getty Images