null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom video’s waarin mensen puistjes uitknijpen zo populair zijn

De één walgt ervan terwijl een ander het juist satisfying vindt: filmpjes waarin je ziet hoe mensen puistjes uitknijpen. Hoe meer pus, hoe beter, voor sommige mensen. Maar waarom zijn die pimple popping-video's eigenlijk zo populair?

Geen zorgen voor de mensen die ervan walgen: we beloven dat we géén video's of afbeeldingen van puisten, cystes of mee-eters laten zien in dit artikel.

Een natuurlijke aanleg

Of jij juist in de categorie valt met mensen die graag kijken naar mensen die puistjes uitkijken of de filmpjes juist verschikkelijk vindt: het heeft beide te maken met een soort natuurlijke afkeer die we hebben tegen dit soort bultjes op onze onze huid. Onze verre, verre voorouders hadden al last van vuil, insecten, ziekten en gekke bultjes op hun lichaam. Al sinds die tijd ontwikkelenden mensen dan ook een soort aanleg om alles waarvan we vinden dat het níet op ons lijf hoort, af te stoten.

In die tijd was dat vooral om te zorgen dat mensen konden overleven, maar inmiddels vallen puistjes dus ook in die categorie. Ze zitten daar zónder dat we dat willen, dus we willen er zo snel mogelijk weer van af zijn. Dat hebben we niet alleen bij onszelf, maar ook bij de puistjes, cystes en mee-eters van anderen, blijkt uit diverse onderzoeken. Uit een soort reflex willen we dat ze zo snel mogelijk uitgeknepen worden, zodat de huid weer ‘schoon’ is. Bij sommige mensen is dat gevoel sterker, waardoor zij dus liever naar dit soort filmpjes kijken waarin ze puistjes worden uitgeknepen.

Lees ook:

Deze 9 bultjes op je huid zou je nóóit moeten uitknijpen

Filmpjes puistjes uitknijpen

Een andere reden dat die pimple popping-video's zo populair zijn, is omdat het een soort achtbaan van emoties is, vertelt neurowetenschapper Hearther Berlin aan Refinery29. Eerst voel je een soort spanning en opwinding voor wat er gaat gebeuren, en nadat ‘ie uitgeknepen is voel je opluchting. Dokter Sandra Lee, die je misschien wel kent als Dr. Pimple Popper van het gelijknamige televisieprogramma, zegt zelfs dat het een euforisch gevoel kan geven.

Daarnaast noemen verschillende wetenschappers nog wat andere redenen: het zou ons helpen ter voorbereiding op een vergelijkbare situatie, het zou voor sommige mensen hetzelfde werken als ASMR óf gewoon entertainment zijn voor mensen die wel van een beetje viezigheid houden. Wat de reden ook is; bijzonder én populair zijn de filmpjes waarin mensen puistjes uitknijpen in ieder geval wel.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Insider, Refinery29

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden