Margriet logo
Handen aan autostuur Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom sturen met je handen op 'tien voor twee' niet zo veilig is

Heb je al lang een rijbewijs? Dan is de kans groot dat je hebt geleerd om je handen in de ‘tien voor twee’-positie op het stuur te houden. Toch blijkt deze positie niet het veiligst te zijn. Dit wil je erover weten.

Jense Hooghiemstra, instructeur bij het Belgische Slipway, vertelde eerder aan het AD dat het alles te maken heeft met de opkomst van de stuurairbag. Bij een botsing ontploft deze ballon schuin uit je stuur, om je hoofd je beschermen, maar daar ligt ook meteen het probleem. “Als je je handen dan bovenaan het stuur hebt geplaatst, kan dat ervoor zorgen dat je handen of armen naar achter worden gekatapulteerd. En dat kan tot zware verwondingen leiden.” Door je handen in deze positie te plaatsen, kun je dus ernstig letsel oplopen. Denk aan gekneusde ledematen, vingers die geamputeerd moeten worden of stukken huid die worden afgescheurd. Daarnaast kan je hand door de enorme explosie tegen je hoofd schieten. Dat kan leiden tot een zware hersenschudding of gebroken neusbeentjes.

Juiste houding

Maar in welke houding moet je je handen dan wel plaatsen? Verschillende specialisten raden aan om je handen op ‘kwart voor drie’ aan het stuur te plaatsen. Zet je handen dus aan de uiterste zijkanten van het stuur. Zo verminder je de kans op fysieke letsels door de airbag. “Bovendien zal je soepeler kunnen sturen, en is je zithouding zo ook automatisch beter,” aldus instructeur Hooghiemstra. “Het is niet voor niets dat fabrikanten de richtingaanwijzers en hendels voor ruitenwissers op die hoogte plaatsen. Dat is allemaal bedoeld om het je als bestuurder zo makkelijk mogelijk te maken.”

Hand op versnellingspook

Naast je handen op een goede houding aan het stuur houden, is er nog een belangrijk advies. Voor sommige mensen is het een gewoonte om tijdens het rijden alvast hun hand op de versnellingspook te leggen. Toch kun je dit beter niet meer doen. De handeling is namelijk niet goed voor je auto. Door je hand op de versnellingspook te leggen tijdens het rijden, kan de zogenoemde schakelvork van de bank namelijk tegen draaiende onderdelen van de versnellingsbak drukken. Meer weten? Lees dan dit artikel: Waarom je nooit je hand op de versnellingspook moet leggen tijdens het rijden

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden