null Beeld

Waarom spelen met je haar ook op een ernstige aandoening kan wijzen

Spelen met je haar is in de meeste gevallen hartstikke onschuldig. We doen het omdat we ons vervelen of omdat we verleidelijk willen overkomen. Heel soms kan het spelen met je lokken echter ook op een ernstige aandoening wijzen, namelijk trichotillomanie.

Maar wat houdt dit precies in? En wanneer is het spelen met je haar niet meer zo onschuldig? De Belgische site Het Laatste Nieuws vroeg het aan Marieke Dutré, een dermatoloog die gespecialiseerd is in haaraandoeningen.

Spelen met je haar: onschuldig of niet?

Iedereen heeft wel een aantal slechte gewoontes. Denk bijvoorbeeld aan nagelbijten of krabben aan je huid. Spelen met je haar kan ook tot dit rijtje behoren, al is dit bij sommige mensen meer dan alleen een slechte gewoonte. “Er bestaan veel vormen van haardraaien,” zo vertelt Dutré. “De lichte vorm, waarbij je zacht aan je lokken draait, heeft weinig nadelige gevolgen. Je kan het inderdaad vergelijken met een slechte gewoonte of tic zoals nagelbijten. Het komt vaak voor bij stress, angst of vermoeidheid. Als het draaien eerder obsessief wordt en je ook aan je haren begint te trekken, kan dat echter haarverlies of -broosheid tot gevolg hebben.”

Lees ook: 7 vragen over kaalheid aan een dermatoloog

Impulsstoornis

Wanneer het spelen met je haar obsessief wordt en je er echt haren begint uit te trekken en met kale plekken zit, dan is er sprake van trichotillomanie. Volgens Dutré komt deze aandoening vooral voor bij kleine kinderen, bij wie het nog niet per se alarmerend is. “Ze stoppen er meestal vanzelf mee na verloop van tijd. Het is ook niet per se een uiting van stress.” Bij volwassenen kan trichotillomanie echter wijzen op een impulsstoornis. “Je kan het dan moeilijk afleren, ook al probeer je het te laten.”

Professionele hulp zoeken

Als het je niet lukt om er zelf vanaf te komen, is het volgens Dutré verstandig om professionele hulp te gaan zoeken. “Dan is een behandeling door een psychotherapeut wél aangewezen. Zowel bij trichotillomanie als bij onschuldig haardraaien is het zinvol om op te merken wanneer je het doet, bijvoorbeeld als je zit te studeren. Door de trigger telkens op te merken zie je misschien een patroon. En eens je een patroon ziet, kan je het gemakkelijker doorbreken.”

Yeah, Margriet is genomineerd voor

Website van het Jaar 2020!

Help

jij ons winnen? Stem

dan snel!

Bron | HLN

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden