Waarom sommige mensen áltijd te laat komen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom sommige mensen áltijd te laat komen

“Ik ben iets later!” Stuur jij dit berichtje meer dan eens naar je afspraak, of ontvang je dit berichtje juist altijd van die ene vriendin? Sommige mensen komen altijd te laat. Irritant misschien, maar wat blijkt: ze kunnen er soms eigenlijk echt niks aan doen.

Er is vaak meer aan de hand dan je denkt, leggen experts uit over laatkomers. Zelfs als jij zelfs die laatkomer bent.

Altijd te laat

Te laat komen zit niet in je genen. Maar het kan wel veel te maken hebben met je karakter en mentale gezondheid. Laten we luchtig beginnen. Misschien ben jij een heel sociale vlinder wiens afspraken altijd uitlopen door al dat kletsen. Of prop je altijd te veel in één dag, waardoor sommige afspraken overlappen. Het kan ook zijn dat je moeite hebt met nee zeggen. En mensen zijn het inmiddels misschien al zo van je gewend dat je te laat komt, dat je ook niet echt meer je best doet om wel op tijd te komen.

Psychologische oorzaak

Maar er kan meer spelen als jij bijna altijd te laat komt. Een oorzaak die je misschien nog niet eens heel bewust van jezelf weet. Een lichte dwangstoornis bijvoorbeeld, die het huis verlaten om naar je afspraak te gaan flink dwarsboomt. En: “Vooral mensen met autisme of AD(H)D hebben moeite met tijdsmanagement”, vertelt psychotherapeut Somia Zaman aan Metro UK. “Net als dat ze vaak dingen kwijtraken en moeite hebben met zaken regelen of organiseren.”

Somber of zelfs depressief

En hoe gaat het eigenlijk met je mentale gezondheid? Als je kampt met somberheid of zelfs een depressie, kan dat op alle facetten in je leven z’n weerslag vinden. Ook op op tijd bij afspraken komen. “Als iemand in een vecht-of-vlucht-modus zit, kan het lastig zijn om op een specifieke taak te focussen, wat erin kan resulteren dat iemand consequent te laat komt”, legt mentale gezondheisexpert Lucie Ironman uit. Mentale problemen kunnen ook veel invloed hebben op je motivatie en energie, en dat heeft weer invloed op je dagelijks functioneren. “Deze mix van emoties kan invloed hebben op iemands vermogen om te plannen. Taken die eerder heel vanzelfsprekend voelden, zoals vroeg opstaan om de bus te pakken of de lunch voor morgen klaar te maken, kunnen nu te moeilijk voelen om te doen.”

Geen bewuste keuze

Over te laat komen wordt al gauw hard geoordeeld, maar het is dus belangrijk om je te realiseren dat er misschien meer aan de hand is en te laat komen geen bewuste keuze is. “Het is geen bewust gedachteproces. Ze doen vaak hun best om op tijd te komen, maar dat lukt niet altijd”, legt psychotherapeut Geraldine Joaquim uit. “En zij vinden te laat komen zelf ook niet fijn. De hele rit naar hun afspraak zitten ze vol met gedachten als ‘waarom ben ik nou niet eerder weggegaan?’.”

Lees ook:
Je sterrenbeeld heeft een verborgen deel dat nog véél meer over je kan vertellen

Opvoeding

Niet om je ouders nou weer de schuld te geven, maar of jij heel punctueel bent met de tijd of niet kan met je opvoeding te maken hebben. Er is daarin geen goed of slecht. Misschien werkten jouw ouders fulltime en vergde dat een strak tijdschema om ook voldoende tijd met het gezin door te brengen. Daarom vind jij het misschien de rest van je leven heel belangrijk om stipt op tijd te komen. Maar had jij dit vroeger niet, dan ben je daar wellicht wat losser in en vind je mensen die zo stipt op de tijd leven juist heel irritant.

Samen bespreken

Te laat komen wordt vaak als iets negatiefs gezien. Maar het is maar net hoe je het bekijkt. Natuurlijk is het vervelend als iemand echt áltijd te laat komt (en daarbij is het ook nogal een verschil of iemand vijf minuten of dik een half uur te laat is en of het een heel belangrijke afspraak is). Maar probeer het niet direct persoonlijk te nemen, je beledigd te voelen of zelfs boos te worden. Haal je schouders op en maak je er niet te druk om. “Ga er niet vanuit dat diegene het expres doet of jouw tijd niet waardeert”, aldus mentale gezondheidsexpert Ironman. “Er is vaak meer aan de hand dan je met het blote oog kunt zien.”

Lees ook:
Bewezen: mensen die altijd te laat komen leven het langst

Wil je het toch eens met diegene bespreken, vraag dan hoe het komt dat de ander vaak te laat is en of je ergens mee kunt helpen. Ben jij zelf die laatkomer, dan kun je het eens uitleggen en vragen om begrip. Voor beide kanten geldt dat boos worden absoluut geen zin heeft. Uiteindelijk is opdagen het allerbelangrijkst, toch?

Nooit meer te laat komen

Goed, zeg nooit nooit. Maar wil je voortaan zo veel mogelijk wél op tijd komen? Deze tips kunnen daarbij helpen.

Bron | Metro UK
Beeld | Getty

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden