Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Aha: dít is waarom sommige mensen zo snel agressief worden in het verkeer

aha-dit-is-waarom-sommige-mensen-zo-snel-agressief-worden-in-het-verkeer.jpg

Een opgestoken middelvinger, bumperkleven of een flinke scheldpartij: het verkeer maakt héél wat los in sommige mensen. Maar hoe komt het eigenlijk dat we zo snel agressief worden in het verkeer?

Zelfs mensen die hartstikke zen zijn in het dagelijks leven, kunnen veranderen in echte heethoofden op de weg. Waarom?

Adrenaline

Een gedeelte van die agressie komt door het rijden zelf en wat dat met ons lichaam doet, zegt prof. dr. Karel Brookhuis, hoogleraar verkeerspsychologie tegen NU.nl. Tijdens het autorijden moeten we ons focussen en helemaal alert zijn op de weg en alles om ons heen. “Daarvoor komen allerlei stresshormonen in actie, waaronder adrenaline”, vertelt Brookhuis.

Adrenaline zorgt er onder andere voor dat je hartslag hoger is en je ademhaling versnelt. Daardoor ben je meer alert in het verkeer, maar reageer je ook sneller agressief dan anders. “Als er dan iets gebeurt op de weg dat door de chauffeur als negatief wordt ervaren, raken sommige mensen door die hoge adrenalinespiegel sneller opgefokt dan buiten de auto het geval zou zijn.”

Lees ook
In deze provincies hebben de meeste mensen last van verkeersoverlast

Mannen sneller agressief

Om die reden zouden mannen ook sneller agressief zijn in het verkeer dan vrouwen. Mannen hebben over het algemeen een hoger adrenalinepijl, iets wat nog stamt uit de tijd dat de man jager was. Daardoor kan zo’n extra boost al snel zorgen dat iemand sneller uit zijn slof schiet. Vrouwen zijn volgens Brookhuis over het algemeen wat rustiger en socialer op de weg, waardoor ze minder snel in zo’n situatie terecht zullen komen.

Anonimiteit

Volgens de Australische psycholoog-onderzoeker Helen Cameron ligt een groot gedeelte van de oorzaak bij de anonimiteit die mensen (denken) te hebben op de weg. We zien een auto als eigen ruimte; als iemand daar te dicht in de buurt komt, raak je sneller geïrriteerd. “Als mensen dan nog eens denken dat er geen consequenties zullen zijn, dan gaan ze zich slecht gedragen”, zegt Cameron.

Waar je dat op je werk of thuis niet zo snel zou doen omdat ze je persoonlijk kennen, bestaat die terughoudendheid niet in het verkeer. Daarom zouden veel mensen dus sneller last krijgen van road rage en zich niet schamen om een middelvinger op te steken als iemand rechts inhaalt. Aha, wéér wat geleerd!

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Bron | NU.nl, Het Laatste Nieuws
Beeld | iStock

Margriet 41 ligt nu in de winkel! Met deze week: sprankelende herfst make-overs, lekker het bos in, een interview met Nelleke Noordervliet en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant