null Beeld

Waarom smaakt kraanwater overal anders?

Dat het kraanwater in Frankrijk anders smaakt dan in je eigen keuken, had je vast al ontdekt. Maar wist je dat het kraanwater in Maastricht ook anders smaakt dan het water in Groningen? En weet je eigenlijk wat precies de smaak van het water bepaalt?

We zochten het tot de bodem uit!

Verschillende waterbronnen

Dat de smaak van kraanwater in ons land sterk kan verschillen komt in eerste instantie omdat er gebruik wordt gemaakt van verschillende waterbronnen. Zo wordt er in bepaalde gebieden gebruik gemaakt van duinwater en in andere gemeenten van oppervlakte- of grondwater. En hoewel het water in Nederland overal voldoet aan strenge eisen, is het niet overal precies hetzelfde wat de samenstelling betreft. Door het verschil in verhouding in mineralen en de hardheid van water kan het water daarom per regio anders smaken.

Mineralen bepalen de smaak

En juist die mineralenverhouding is kenmerkend voor de smaak die het water heeft. Dit verschilt per regio. Zo smaakt water met een laag mineraalgehalte over het algemeen zacht en water dat veel van de mineralen sulfaat en magnesium bevat, smaakt wat bitter. Natrium en chloride zorgen ervoor dat het water een ziltige smaak krijgt. In veel andere landen wordt bovendien nog wel eens chloor aan het water toegevoegd. Dit werd vroeger in Nederland ook gedaan omdat chloor een goed middel is om bacteriën te doden. Tegenwoordig worden in ons land echter minder schadelijke stoffen gebruikt om water te zuiveren.

Beste kraanwater

Hoewel al het kraanwater in Nederland veilig drinkbaar is, kan er er natuurlijk maar één de lekkerste zijn. Om die reden wordt er elk jaar een onderzoek gehouden naar het beste leidingwater in Nederland. Dit jaar werd het water in Tilburg verkozen tot het lekkerste kraanwater van het land. Ook Zwolle, Leeuwarden, Lelystad en Den Bosch scoorden hoog in de ranking.

Lees ook

Gekookt water opnieuw koken, is dat ongezond?

Bron | Drinkwaterplatform, Vitens, Krnwtr

Beeld | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden