Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Aha: dít is waarom we zo graag over het weer praten

aha-dit-is-waarom-we-zo-graag-over-het-weer-praten.jpg

Of het nou regent, stormt of zonnig is; het weer is één van de populairste gespreksonderwerpen in Nederland. Maar waarom praten we eigenlijk zo graag over het weer?

Opvallend genoeg blijken we vooral vaak over slécht weer te praten.

Over het weer praten

Dat we zo graag over het weer praten blijkt vooral te komen door onze aangeboren nieuwsgierigheid.In Nederland verandert het weer continu”, vertelt gedragspsycholoog Suzie Geurtsen aan RTL Nieuws. “Dit maakt ons nieuwsgierig naar wat komen gaat.” Ook willen we graag zo veel mogelijk voorspellen hoe het weer er op een later moment uit zou zien, zodat we plannen kunnen maken. Want ook plannen maken, dat zit van nature in ons. In andere landen, waar het weer eigenlijk altijd hetzelfde is, praten de mensen een stuk minder over het weer, vertelt Geurtsen. Dan is het al snel niet meer bijzonder dat het zonnetje schijnt.

Lees ook: Hittegolf houdt naar verwachting 9 (!) dagen lang aan

Negatief weerbeeld

Ook blijken we – ondanks dat we zo veel over het weer praten – eigenlijk helemaal geen goed weerbeeld te hebben. “Slecht weer ervaren wij vaak veel negatiever dan dat we goed weer onthouden”, zegt Martijn Dorrestein van Buienradar tegen RTL Nieuws. We dénken vaak dat het heel vaak regent, maar dat valt eigenlijk best wel mee: slechts 7 procent van de tijd regent het, waarvan de helft ook nog eens ’s nachts valt.

Evolutie

Dat we zo focussen op de negatieve kant van het weer, komt volgens gedragstherapeut Geurtsen door de evolutie. Hoewel het nu een stuk minder essentieel is, zijn onze hersenen nog altijd vooral op overleving gericht. “Als je vroeger een sabeltandtijger over het hoofd zag, had dat grote gevolgen, maar een appel niet in de boom zien hangen, was niet heel erg.” We zijn continu naar informatie om te begrijpen wat er om ons heen gebeurt. En wat zien we continu, door de ramen heen of wanneer we buiten zijn? Juist, het weer. Niet zo vreemd dus, dat we daar zo graag over praten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | RTL Nieuws
Beeld | Getty Images

Margriet 34 ligt in de winkel! Dit nummer staat vol inspiratie voor zomerse grote maten mode, een interview met Oek de Jong, de eerste keer samen op vakantie zonder kinderen en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant