null Beeld

Waarom oogartsen een speciale computerbril eigenlijk afraden

Steeds meer mensen grijpen naar een

computerbril, omdat ze bijvoorbeeld voor hun werk veel of lang naar een scherm

moeten staren. Een computerbril heeft een blauwe filter om je ogen te bescherm

tegen het blauwe licht. Toch zijn oogartsen niet bepaald enthousiast over dit

soort brillen.

Wij leggen je hier uit waarom.

Waarom een computerbril?

In vergelijking met vroeger kijken we vandaag de dag veel meer naar een scherm. Of het nu onze smartphone is, tablet of laptop: we worden bijna de hele dag door geconfronteerd met het blauwe licht dat van al deze schermen komt. Veel brillenmerken en opticiens verkopen daarom speciale computerbrillen met een blauw filter dat je ogen zou moeten beschermen tegen het blauwe licht. Volgens oogartsen heeft dit echter weinig zin, de hoeveelheid blauw licht dat van een scherm komt zou namelijk helemaal niet zo schadelijk voor je ogen zijn als wordt gedacht.

Lees ook: Zo zorg je dat je brilglazen niet beslaan als je een mondkapje draagt

“Niet zo gevaarlijk als gedacht”

“Blauw licht is minder gevaarlijk dan gedacht,” zo vertelde oogarts Bart Leroy onlangs tijdens een radio-interview. “In hoge dosissen kan het schade toebrengen, maar dit komt eigenlijk niet voor in ons dagelijks leven. De hoeveelheden die we in een normaal bestaan krijgen, vormen geen probleem. Blauw licht is trouwens overal, ook als je buiten een wandeling maakt. De dosis die je dan krijgt van te lopen in een felle zon is trouwens veel hoger dan de hoeveelheid die uit schermen komt. Maar we hebben een filter in onze lens en pigment in ons netvlies die ons beschermt tegen dit soort licht.” Een computerbril is volgens hem dan ook niet perse nodig.

Problemen van blauw licht

Toch betekent dit niet dat een blauw scherm helemaal ongevaarlijk is. Blauw licht veroorzaakt weliswaar geen schade aan de structuur van je oog, maar het brengt wel twee andere problemen met zich mee. Zo verstoort het ons slaapritme. “Blauw licht houdt ons wakker,” aldus Leroy. “Ons slaapritmesysteem wordt voornamelijk geregeld in onze hersenen en dat wordt aangedreven door cellen in ons netvlies die heel gevoelig zijn voor blauw licht en ons wakker houden bij blootstelling daaraan. Hoe minder blauw licht we zien, hoe vermoeider we ons zullen voelen en hoe vlotter we zullen slapen. Daarom is het dus een goed idee om vooral ‘s avonds blauw licht te vermijden en zeker na 22:00 uur niet meer naar een scherm te kijken. Kan je dat toch niet vermijden, dan raad ik aan om de intensiteit van het licht dat van je scherm afstraalt lager te zetten. Dat is eigenlijk nog belangrijker dan het licht uit te schakelen.”

Night Shift

Daarnaast heeft netvliesspecialist Julie de Zaeytijd van UZ Gent nog een handige tip. “De meeste schermen en smartphones kun je zo instellen dat ze geen blauw licht uitstralen. Je krijgt dan een wat bruinere kleur.” Bij een iPhone kan je dit bijvoorbeeld doen door bij het beeldscherm in de instellingen de Night Shift aan te zetten.

20-20-20-regel

“Een tweede probleem is dat mensen die heel vaak dichtbij focussen, vaker bijziendheid ontwikkelen,” vertelt dokter Bart. “Op dat vlak zien we een echte epidemie in de wereld, want ons schermgebruik is zo intens tegenwoordig. Maar dat slaat niet enkel op die schermen, maar ook op het feit dat we continue dichtbij kijken. Dus dit heb je ook als je de hele tijd met je neus in de boeken zit om te lezen. Eigenlijk moet je voortdurend dichtbij focussen vermijden.” Om bijziendheid te voorkomen, is het volgens de dokter belangrijk om je aan de 20-20-20-regel te houden. “Als je 20 minuten dichtbij kijkt, kijk dan 20 seconden naar iets dat 20 voet of 6 meter van je staat. Dan zijn je ogen in rust en doen ze dus geen inspanning. Dat heeft een enorm ontspannend effect.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Flair.be

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden