Margriet logo
goede vrijdag vrij Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom niet iedereen vrij is op Goede Vrijdag

Goede Vrijdag valt dit jaar op 7 april. Voor de een is het een doodgewone werkdag, voor de ander een vrije dag. Hoe komt het dat sommige Nederlanders wel vrij zijn op de vrijdag voor Pasen en anderen niet? We zochten het uit.

Goede Vrijdag is dan wel een officiële feestdag, maar dat betekent niet dat iedereen vrij is. Sterker nog: veel Nederlanders moeten op 7 april gewoon aan het werk. De meeste overheidsinstellingen, zoals gemeentehuizen en banken, zijn wel gesloten. Dat geldt ook voor veel scholen en universiteiten, al mag een school zelf bepalen of ze opengaat of niet.

Wel of niet vrij op Goede Vrijdag

Net als Pasen, Pinksteren en Koningsdag is Goede Vrijdag een officiële feestdag. In veel gevallen hoef je op zo’n feestdag niet te werken, meldt vakbond CNV, maar dat geldt niet voor iedereen. Er bestaat namelijk geen wettelijk recht om vrij te zijn op een feestdag. In je cao of arbeidsovereenkomst staat beschreven op welke feestdagen je niet hoef te werken. Het kan dus voorkomen dat je partner verplicht vrij is op Goede Vrijdag, terwijl jij gewoon aan de bak moet. Volgens José Kager, woordvoerder van FNV, geven steeds minder werkgevers hun personeel vrij op Goede Vrijdag. “Dat mogen werkgevers en werknemers in Nederland zelf vaststellen in de cao,” vertelde ze eerder aan het AD. Wat betreft de vakbond hoeft Goede Vrijdag geen officiële vrije dag te worden. “We zien liever dat Bevrijdingsdag elk jaar een vrije dag wordt, maar werkgevers vinden het te duur.”

Krijg je extra betaald op Goede Vrijdag?

Behoor je tot de groep Nederlanders die gewoon moet werken op Goede Vrijdag? Dan betekent dat niet automatisch dat je op deze feestdag extra betaald krijgt. Daar bestaan geen wettelijke afspraken over. In je cao, arbeidsovereenkomst of het bedrijfsreglement lees je terug of je recht hebt op toeslag.

Even opfrissen

Je vraagt je na het lezen van dit artikel misschien af: wat vieren we ook alweer op Goede Vrijdag? Een kleine opfrisser. Op Goede Vrijdag herdenken christenen de kruisiging van Jezus. Wat er dan ‘goed’ is aan zo’n verschrikkelijke gebeurtenis? Doordat Jezus stierf aan het kruis, werden mensen verlost van hun zonden, legt Quest uit. Met Pasen vieren christenen de wederopstanding van Jezus.

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden