Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Waarom mannen een beter richtingsgevoel hebben dan vrouwen

prepared-for-touring-city.jpg

Heb jij bijna elke autovakantie ruzie met je mannelijke reispartner over welke weg jullie het beste kunnen nemen? Dan kun je je reisgenoot maar beter gelijk geven.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat mannen een beter richtingsgevoel hebben. Meestal, dan.

Gps van je hersenen

De University College in Londen ontdekte dat een bepaald groepje cellen in onze hersenen ons richtingsgevoel beïnvloedt. Deze bevindt zich in de zogeheten entorinale schors, een deel van het brein dat grenst aan het controlecentrum van ons geheugen. Wanneer je op een bekenede weg rijdt, gaat het ingebouwde gps van je geheugen in werking. Maar wanneer je op onbekend terrein bent, gaan de cellen in die entorinale hersenschors aan de slag. Hoe goed je richtingsgevoel is, wordt dus in dit gebied door de hersenen bepaald. En bij mannen is dat over het algemeen, helaas, beter ontwikkeld. Uit diverse onderzoeken blijkt dat dit waarschijnlijk meerdere oorzaken heeft.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? 
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Efficiënter en strategischer

Noorse onderzoekers van de Universiteit voor Wetenschap en Technologie van Trondheim hebben namelijk ontdekt dat mannenhersenen informatie anders verwerken dan vrouwen. In een test waarbij mannelijke en vrouwelijke proefpersonen in een doolhof diverse navigatieopdrachten moesten uitvoeren, bleek dat mannen vijftig procent meer taken op konden lossen dan vrouwen. “Mannen blijken in het algemeen efficiënter te zijn en strategischer te denken als het gaat om oriënteren”, verklaart Wim Vanduffel, neurofysioloog aan de Katholieke Universiteit Leuven, aan het AD.

Andere verbindingen

Uit een Amerikaans onderzoek in 2013 bleek dat de hersenen bij mannen en vrouwen anders functioneren. Mannen hebben vooral verbindingen in de voorste en achterste delen van de hersenen. Vrouwen hebben daarentegen sterkere verbindingen tussen de linker- en rechterhelft. Dat maakt dat mannen logischer denken en een beter ruimtelijk inzicht hebben, terwijl vrouwen intuïtiever zijn en een grotere emotionele intelligentie bezitten. Ook dit zou het verschil in oriëntatievermogen kunnen beïnvloeden: mannen zien het totale plaatje, vrouwen focussen op de details.

Hormonen

Tot slot zouden ook hormonen een rol kunnen spelen bij het verschil in ruimtelijk inzicht. Uit een ander onderzoek van de Universiteit van Trondheim bleek namelijk dat ook een hoog niveau van testosteron, een mannelijk geslachtshormoon, van invloed is. Vrouwen die testosteron kregen toegediend, zouden namelijk beter presteren op oriëntatie-onderzoeken dan vrouwen die een placebo kregen toegediend.

Enfin: genoeg wetenschappelijk bewijs dat veel mannen inderdaad een beter richtingsgevoel hebben dan vrouwen. Maar hé, iedereen is anders, dus laat het nog geen gewonnen ‘strijd’ zijn…

Bron| AD
Beeld| iStock

Ook interessant