null Beeld

Waarom je wijn echt áltijd uit een wijnglas moet drinken

Wanneer je ergens een wijntje bestelt, krijg je de wijn altijd standaard in een mooi wijnglas. Thuis kan het echter nog weleens voorkomen dat je een ander glas gebruikt, omdat je even geen wijnglas voorhanden hebt. Maar wist je dat je dit beter niet kunt doen?

Wijn wordt namelijk met een belangrijke reden in een wijnglas geschonken.

Andere smaak

Een wijnglas ziet er altijd heel chique en netjes uit: het heeft een voet, steel en kelk. Nu kun je natuurlijk ook wijn uit een normaal glas drinken, maar de kans is groot dat je wijn dan veel minder lekker smaakt. De vorm van het glas en de temperatuur van de wijn hebben namelijk veel effect op de smaak en geur, zo blijkt uit onderzoek van de Tokyo Medical and Dental University.

Invloed van temperatuur op smaak

Zo verliest een te koude wijn al snel z’n aroma’s en smaak, waardoor ‘ie zelfs een beetje bitter kan proeven. Maar wanneer je een wijn weer te warm drinkt, dan dringen de aroma’s zich juist té sterk op. Hierdoor krijgt je wijn een beetje een vlakke en saaie smaak, waarbij je vooral de alcohol heel sterk proeft. Volgens sommeliers is het daarom belangrijk dat wijn op de juiste temperatuur wordt geschonken en ook in het juiste glas.

Dít zijn de beste temperaturen

Zo kun je rode wijn het beste op 17 graden Celsius serveren, terwijl je witte wijn juist het beste kunt schenken tussen de 7 en 12 graden. Ook is het altijd goed om voor een ruim glas te gaan en deze halfvol in te schenken. Op die manier kan het zuurstof de wijn beter bereiken, waardoor de smaak ook beter tot z’n recht komt. Dit is vooral bij een rode wijn erg belangrijk. Het is dan ook niet voor niets dat een wijnglas voor een rode wijn een stuk groter en boller is dan het wijnglas voor een witte wijn.

Steel van wijnglas

Daarnaast is de steel van het wijnglas ook erg belangrijk. Omdat wijn erg temperatuurgevoelig is, kan een lichte stijging of daling van de temperatuur al een grote invloed hebben op de smaak. Omdat onze handen veel warmte afgeven, is het belangrijk dat je het glas waar de wijn in zit, niet aanraakt. Hiermee kun je namelijk de temperatuur veranderen en dus ook de smaak. Bij een wijnglas is het daarom de bedoeling dat je het glas bij de steel vast houdt, zodat je warme handen de wijn niet opwarmen.

Yeah, Margriet is genomineerd voor

Website van het Jaar 2020!

Help

jij ons winnen? Stem

dan snel!

Bron | Trouw, Wine Wizz

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden