null Beeld

Waarom je volgens experts weinig waarde moet hechten aan winterverwachtingen

Er wordt al jaren een horrorwinter in

Nederland voorspeld, maar tot nu toe is die voorspelling nog geen één keer

uitgekomen. En als we experts moeten geloven is dat niet voor niks: de

zogeheten winterverwachtingen die jaarlijks worden gedaan hebben volgens hen in

Nederland vrijwel geen waarde.

Dit vertellen klimaatonderzoekers Pieter Siegmund en Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI op NU.nl.

Geen betrouwbarewinterverwachtingen

“Winterverwachtingen hebben voor Nederland vrijwel geen waarde. Bij het KNMI maken we ze dus niet,” aldus Siegmund en Van Oldenborgh. Sommige commerciële weerbureaus wagen zich er wél aan, maar zelden blijkt hun voorspelling uit te komen. Volgens het KNMI is het ook eigenlijk niet mogelijk om tot zo ver vooruit een voorspelling doen. Volgens hen kun je het weer redelijk betrouwbaar voorspellen tot veertien dagen vooruit. Dezelfde modellen produceren weliswaar ook nog een maandverwachting, maar die tonen de grote lijnen en zijn volgens de experts dus niet erg betrouwbaar te noemen.

Lees ook: Dit is hoe de winter jouw menstruatie kan beïnvloeden

Wél mogelijk in de tropen

In de tropen is het overigens wél mogelijk om ver vooruit een weersvoorspelling te doen. Het is weer is daar namelijk minder grillig dan bij ons en dus beter voorspelbaar op een termijn van maanden. Dit komt door de invloed van schommelingen in tropische oceaantemperaturen, waardoor bijvoorbeeld Indonesië en Peru soms al maanden vooruit weten of ze wateroverlast of droogte kunnen verwachten. In Australië en Noord-Amerika hebben de tropische oceaantemperaturen ook nog invloed, maar in Europa eigenlijk niet, zeggen de onderzoekers. Dat geldt ook voor schommelingen in de watertemperaturen in de Atlantische Oceaan.

Waarom is een veertiendaagse voorspelling wel accuraat?

Dat de Nederlandse winterverwachting op een termijn van veertien dagen wél betrouwbaar is, komt door de invloed van ‘trage wervels’ in luchtstromingen op grote hoogte in de atmosfeer. Deze bepalen of koude lucht rond de Noordpool blijft hangen of uitstapjes maakt naar lagere breedtegraden en zijn tot ongeveer een maand vooruit te voorspellen. Er is 's winters ook meer variatie: het verschil tussen een koude en zachte winter is veel groter dan tussen een hete en koele zomer. Deze grote variatie zou betrouwbare winterverwachtingen heel waardevol maken, maar tot nu toe tasten we vooral nog in het duister.

Toekomstplannen

In de toekomst zal dit wellicht anders zijn. Er wordt namelijk onderzoek gedaan om koudegolven langer van tevoren te kunnen voorspellen. “Er zijn aanwijzingen uit weermodellen dat sommige winterse luchtdrukpatronen langer voorspelbaar zijn,” zegt Van Oldenborgh. “Het is onduidelijk of dat zal leiden tot zinvolle winterverwachtingen. Maar het is een interessante nieuwe wetenschappelijke ontwikkeling.”

Steeds zachtere én nattere winters

Hoewel het dus eigenlijk

onmogelijk is om nu al te voorspellen wat voor winter we gaan krijgen, is er volgens

het KNMI één ding wel zeker: de winters in Nederland worden namelijk steeds

zachter en regenachtiger.

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor

Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | NU.nl

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden