Veilig zwemmen in de zee: zo doe je dat Beeld Getty Images/Image Source
Beeld Getty Images/Image Source

Waarom je tijdens het zwemmen goed op elkaar moet letten

Nog steeds is verdrinking wereldwijd een van de meestvoorkomende doodsoorzaken. In Nederland verdronken in 2021 tachtig mensen, 27 minder dan het jaar daarvoor. De afgelopen tien jaar vond 73 procent van de verdrinkingen plaats in een sloot, rivier, recreatieplas, meer, vijver of in de zee. Hoe zorg je ervoor dat je met de fijne temperaturen van de afgelopen weken veilig het water ingaat?

We vroegen het aan Titus Visser, directeur van de Nationale Raad Zwemveiligheid.

Veilig zwemmen

Zwemmen is, zeker als het lekker weer is, een van de fijnste manieren om even lekker af te koelen. Lekker luieren op het strand om vervolgens een verkoelende duik te nemen. En het is ook nog eens hartstikke leuk. Maar zo’n duik in het frisse zeewater is niet zonder gevaren. Je kunt te maken krijgen met vervelende stromingen, temperatuursverschillen of muien.

Volgens Titus Visser zijn er daarom verschillende dingen belangrijk als je het water ingaat. “Of het nou in de zee of ander open water is, het is altijd belangrijk dat je zwemvaardigheid op peil is en dat je een veilige plek kiest. Heb je lange tijd niet gezwommen, dan kan het verstandig zijn om je zwemvaardigheid eerst op te krikken. Ga bijvoorbeeld eerst een paar keer naar het zwembad om weer even aan bewegen in het water te wennen.”

Een goede zwemlocatie

Als je vertrouwen hebt in je zwemvaardigheid, stap je zelfverzekerder in het water. In Nederland mogen we overal zwemmen, tenzij er expliciet staat dat het verboden is. “Maar dat betekent niet dat het overal verstandig is. Ik zou altijd adviseren om te zwemmen op een locatie waar de juiste omstandigheden gecreëerd zijn, bijvoorbeeld met boeien of toezicht.” Twijfel je of een locatie geschikt is? Raadpleeg dan zwemwater.nl, waar je ziet of het natuurwater schoon en veilig is.

Let op de risico’s

Kun je goed zwemmen en heb je een veilige plek gekozen? Dan is er nog een derde punt waar je op moet letten: de risico's die bij het zwemmen komen kijken. “Zorg dat je altijd veilig in en uit het water gaat. Wees je bewust van risico’s en pas je gedrag daarop aan. In open water zijn nou eenmaal risico’s, zoals stromingen en temperatuurverschillen. Je kunt ook kramp krijgen, iets wat je zeker niet moet onderschatten. Soms is die namelijk zo heftig, dat je niet meer kunt zwemmen.”

Wie checkt jou?

“Wat ook heel belangrijk is, is dat je in de gaten gehouden wordt. Er kan altijd iets gebeuren, dus als er iemand is die op jou let, ga je nog wat veiliger het water in.” Zoek dus iemand aan de kant die jou in de gaten houdt, als je alleen gaat zwemmen. Een andere optie is dat je samen het water in gaat, zodat jullie elkaar kunnen helpen als het nodig is. En let op de aanwijzingen van lifeguards als die aanwezig zijn. “Als je niet zeker weet of er iemand op je let, is het verstandig om je zwemgedrag aan te passen. Ga minder ver het water in, zwem minder lang of neem een zwemboei mee.”

Als je iemand in de gaten houdt, is het goed om te weten waar je op moet letten. “Iemand die in nood is gaat niet altijd zwaaien of schreeuwen, al zijn dat wel de meest duidelijke signalen. Let ook op of iemand afdrijft of vaak kopje onder gaat en weer boven komt. Het best is het om van tevoren afspraken te maken. Zeg bijvoorbeeld: we gaan niet verder dan een bepaald punt. Gebeurt dat wel, dan is het goed om alert te zijn.”

Schakel hulp in

Als je aan de zijkant staat en ziet dat het in het water misgaat, zijn er verschillende dingen die je kunt doen:

  • Twijfel je? Dan is het altijd verstandig om meteen 112 te bellen. Terwijl je dat doet kun je om hulp roepen of op zoek gaan naar een lifeguard of toezichthouder.
  • Gooi iets wat blijft drijven naar degene in het water toe of steek een voorwerp uit dat hij of zij kan vastpakken.
  • ‘Coach’ iemand naar de kant door aanwijzingen te geven hoe iemand er het makkelijkst kan komen.
  • Laat je ogen niet afdwalen en blijf gefocust. Het is belangrijk om ten alle tijde te weten waar iemand is. Moet je op zoek naar hulp? Zorg dan dat iemand anders degene in het water in het zicht houdt.

Titus waarschuwt verder dat je nooit meteen zelf het water in moet duiken. “Dan kan het namelijk ook voor jou goed misgaan. Zeker als je geen geoefende zwemmer bent kan het gevaarlijk zijn.”

Bron | CBS, Veiliginenuithetwater.nl

Nynke KooyGetty Images/Image Source

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden