null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom je thee nooit in de magnetron zou moeten opwarmen

Een kopje thee drinken behoort tot het dagelijkse ritueel van velen. In de ochtend bij het ontbijt, 's middags met een koekje of voor het slapengaan. Maar warm je jouw kopje thee graag lekker snel op in de magnetron, in plaats van water te koken in de waterkoker of fluitketel? Dan is het slim deze gewoonte aan te passen. En daar zijn tal van redenen voor.

Wanneer je thee opwarmt in de magnetron is de kans groot dat het water veel te warm wordt. De mok warmt dan ook heel erg op, waardoor je uiteindelijk langer moet wachten tot je kunt genieten van je drankje dan wanneer je gekookt water in je mok giet. Maar ook beïnvloedt het de smaak en kwaliteit van de theebladeren.

Thee in de magnetron

Iedere theesoort heeft een andere watertemperatuur nodig. Zo geldt de regel dat groene thee (inclusief matcha) en witte thee tussen de 70-80°C mag worden. Giet je er heter water op? Dan wordt de thee een stuk bitterder, en verliest het zijn zachtere, aangename smaak. Zwarte thee, rooibos en kruidenthee moeten heter zijn, die smaken het lekkerste wanneer het water tussen de 85°-90°C is. Deze verschillende temperaturen zijn in een magnetron maar moeilijk te reguleren, waardoor de smaak van je thee veel minder lekker zal zijn.

Lees ook:

Wordt een spons écht schoon als je ‘m in de magnetron stopt?

Lastig opwarmen

En er is nog iets wat onhandig is aan het opwarmen van water in de magnetron: terwijl de theemok gloeiend heet is en het water lijkt te koken, is dit vaak alleen het geval bij het bovenste gedeelte van het theewater. De onderste laag in de mok is vaak een stuk minder warm, omdat de hitte van de magnetron van boven komt. En dat is geen welkome verrassing, als je na een paar slokken gedronken te hebben ineens koud(er) water drinkt.

Minder ontspannen

Tot slot: een kop thee doet veel voor je gemoedstoestand. Het is voor velen een kleine pauze om tot rust te komen. Het wachten op de waterkoker of fluitketel hoort daarbij. Door het water snel tussen de bedrijven door op hoog tempo in de magnetron op te warmen, onderbreek je het rustgevende gevoel. Het resultaat? Geen rust, maar het tegenovergestelde. Merk je dat je vaak gestrest door de dag racet? Gebruik de magnetron dan voor andere dingen, maar níet voor het opwarmen van je theewater. Haastige spoed is immers zelden goed.

Bron | Real Simple

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 27 ligt nu in de winkel! In dit extra dikke nummer lees je deze week alles over haken & knopen, een interview met boswachter Arjan Postma, uitwaaien in Noordwijk aan Zee, het grote beweegplan en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Anne-Flore MullerGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden