null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom je soms hoofdpijn krijgt door je paardenstaart of knot

Het is dé oplossing voor iedere bad hair day: de hoge staart of het ballerina-knotje. Het is ook een fijne manier om even je haar uit je gezicht te hebben wanneer je het druk hebt. Minder fijn is die bonkende hoofdpijn of gevoelige hoofdhuid die je soms hebt nadat je de hele dag je haar in een paardenstaart of knot hebt gedragen.

Hoe ontstaat die pijn toch?

Hoofdpijn door paardenstaart

Wetenschappers gebruiken de term 'paardenstaarthoofdpijn' als bijnaam voor het wetenschappelijke 'externe-tractie hoofdpijn'. In simpele termen betekent dit: hoofdpijn als gevolg van getrek aan je hoofdhuid. Er zitten pijnsensitieve zenuwen in onze hoofdhuid. Wanneer hieraan getrokken wordt, doet dit niet meteen pijn. Maar als hier langdurig spanning op staat, worden de zenuwen steeds gevoeliger, waardoor ze uiteindelijk pijnsignalen naar de hersenen gaan sturen.

Lees ook:

Dankzij déze truc blijft je paardenstaart wel heel de dag zitten

Gevoelig voor migraine

Niet alleen de zenuwen in je hoofdhuid zijn gevoelig, haarzakjes zelf zijn dit ook. Deze gaan pijnlijk aanvoelen als ze langere tijd naar achteren worden getrokken. De pijn die je dan op je hoofdhuid voelt, is een soort pijn zoals die van een blauwe plek. Het is in ieder geval pijn die vaak voorkomt. Mensen die voor hun werk of hobby (zoals ballerina’s) vaak hun haar vast hebben, hebben dagelijks last van een pijnlijke hoofdhuid of zelfs hoofdpijn. Ook zwemmers hebben er last van met de strakke badmutsen die aan het haar trekken. Mensen die gevoelig zijn voor migraine zullen er sneller last van hebben, omdat hun zenuwen daar gevoeliger zijn.

Pijn verminderen

Je hoofdhuid kan ook gevoeliger worden onder bepaalde omstandigheden, zoals tijdens de menstruatie, bij andere hormonale veranderingen of wanneer je een slaaptekort hebt. Je hebt er dus niet altijd invloed op, maar kunt de pijn wel verminderen door gedurende de dag de staart of knot te herpositioneren of losser te maken. Doe je haar aan het einde van de dag zo snel mogelijk los, en masseer dan voorzichtig de hoofdhuid om de zenuwen te laten ontspannen.

Bron | The Huffington Post

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden