Waarom je ’s nachts zoveel creatieve ideeën lijkt te hebben Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom je ’s nachts zoveel creatieve ideeën lijkt te hebben

Genoeg mensen die een notitieboekje naast hun bed hebben liggen, want die geweldige creatieve ideeën lijken altijd ’s nachts te komen. Onderzoek wijst nu uit dat die link tussen slaap en creativiteit daadwerkelijk bestaat, en leggen uit hoe dat kan.

Ook wordt het moment waarop je creativiteit een piek kent onthuld.

Waarom hebben we vaak creatieve ideeën in de nacht?

Dat creatieve ideeën opeens in je gedachten komen wanneer je onder de douche staat, of wanneer je nét in slaap doezelt, zal iedereen herkennen. Onderzoekers bevestigen dat laatste nu: er zit een duidelijke link tussen slaap en de creativiteit van je brein. En wat blijkt? Vooral in de eerste fase van je slaap, ook wel de inslaapfase genoemd, draait je creativiteit overuren. Die creatieve ideeën ontstaan dus voornamelijk in de eerste vijftien à twintig minuten van je slaap. De Franse onderzoekers lieten 100 deelnemers een wiskundesom oplossen, maar vertelden niet dat er een geheime truc was waardoor de oplossing een stuk eenvoudiger te vinden was. De deelnemers die het antwoord niet direct wisten, werd gevraagd om 20 minuten in een donkere ruimte met hun ogen dicht te zitten, en in hun handen een waterfles. Het doel van de waterfles? Op de grond vallen zodra de deelnemers insliepen, zodat ze op het moment waarop hun creativiteit piekte wakker zouden worden.

Lees ook
Zó maak je je hoofd leeg voordat je gaat slapen

De uitkomst raad je waarschijnlijk al: wanneer de deelnemers midden in hun fase 1-slaap wakker werden, lukte het plotsklaps wel om de wiskundesom op te lossen. Dat creatieve ideeën in de nacht in ons hoofd komen, lijkt dus bewezen te zijn. En daarvoor hoef je slechts 15 seconden in die inslaapfase te zitten: de kans om de som op te lossen werd in deze tijd maar liefst drie keer groter. Nóg een reden waarom slaap zo belangrijk voor je is.

Beeld | Getty Images
Bron | Science Advances

Leonie CollombonGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden