null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom je op vakantie je koffer áltijd op een stoel moet zetten

Fijne hotelkamer geboekt voor de vakantie? Dan hebben we een handige tip voor je. Zet je koffer of tas niet op de grond of tegen het bed. Daarmee voorkom je een hoop ellende als je straks weer thuiskomt...

We willen je vakantie(voor)pret zeker niet bederven, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. In sommige hotelkamers of vakantiehuisjes kun je bedwantsen aantreffen. Een klein insect dat zijn naam eer aandoet: het beestje houdt zich namelijk vooral op rond het bed. Hoe je ’m herkent? Een bedwants heeft zes pootjes, een ovaal lijfje en kan verschillende kleuren hebben, van wit tot roodbruin. Het piepkleine diertje houdt niet van licht en is vooral ’s avonds en ’s nachts actief.

Bedwantsen herkennen

Hoe je weet of er in een hotelkamer bedwantsen voorkomen? Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kun je een plaag herkennen aan een donkere of zwarte verkleuring van de zoom van het matras, veroorzaakt door de uitwerpselen en de velletjes die de insecten afwerpen als ze groter worden. Je zult een bedwants niet altijd zien vanwege zijn talent zich te verstoppen: het diertje is plat en klein en past perfect tussen naden en kieren van bedden, matrassen en kasten en in kleine holtes achter schilderijen of het behang.

Een andere handige manier om te ontdekken of de diertjes zich ophouden in je hotelkamer, is door goed te ruiken. Bedwantsen geven een aparte geur af die je kunt typeren als zoete amandel of koriander. Volgens het RIVM vinden sommige mensen de bedwantsen ruiken naar vieze was.

Zet nooit je koffer tegen het bed

Bedwantsen brengen geen ziekten over en je kunt er ‘alleen’ kleine bijtwondjes aan overhouden, zoals rode vlekjes of bultjes op je lijf. Toch wil je het diertje niet mee naar huis nemen als je vakantie er straks weer op zit. En dat is waar die koffer om de hoek komt kijken. Bedwantsen houden namelijk van warmte en kruipen in bagage en kleding. Zet je koffer of weekendtas daarom niet naast of onder het bed, maar juist op een stoel. Zo krijgen bedwantsen geen kans om straks met je mee naar huis te reizen. Is er geen stoel op je hotelkamer? Zet de tas dan in de badkamer op de tegels.

Dit kun je nog meer doen

  • Controleer altijd het bed van je vakantieaccommodatie. Check op kleine donkerbruine of rode vlekjes in het matras of op het beddengoed.
  • Heb je het vermoeden dat je het insect hebt meegenomen van je vakantieadres? Was dan de spullen uit je koffer, doe ze direct in de wasmachine en was alles op 60 graden of hoger.
  • Het RIVM adviseert om de koffer met de spullen die je niet (heet) kunt wassen in de vriezer te doen (op -14 graden of kouder) en 'm daar een week te laten. Dat zou de bedwantsen en hun eitjes doden. De GGD geeft ook nog de tip om tassen en koffers in te vriezen of uit te stomen met een stoomreiniger.
  • Onverhoopt toch een bedwants gespot in de slaapkamer? Je kunt ze opsporen met behulp van een zaklamp, een dun voorwerp om ze uit kiertjes en naden te lokken en door dubbelzijdig plakband rond de bedpoten te plakken. Een beginnende plaag kun je stoppen door een stoomreiniger te gebruiken. Of laat de bestrijding uitvoeren door een gediplomeerd bestrijdingsbedrijf.

Bron | RIVM, GGD Nederland (Amsterdam)

Beeld | iStock

Ook leuk en interessant  om te lezen

Artikelen van Margriet ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden