meer grotere spinnen in huis Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom je nu veel meer en grotere spinnen in huis ziet

Zie jij de laatste tijd ook een stuk meer spinnen in huis en zijn ze ook een stuk groter? Je bent niet de enige. Op social media gaan veel berichten rond waar mensen uit de kluiten gewassen exemplaren delen. Maar hoe komt het dat we nu zoveel spinnen zien en dat ze er daarnaast een stuk groter uit zien?

We leggen het je uit.

Meer en grotere spinnen in huis

Dat je de afgelopen een stuk meer spinnen in huis ziet, dat kan goed kloppen. Aan het AD legt spinnenexpert Sjef van Overdijk uit dat er dit jaar niet meer huisspinnen zijn dan normaal, maar dat ze wel eerder actief zijn. Dat komt door de zachte winter, waardoor de spinnen eerder uit hun schuilplekken kruipen. Toch is het door de koude start van april wel mogelijk dat de spinnen zich tijdelijk weer even terugtrekken naar die schuilplekken. Daarnaast vallen de spinnen meer mensen op omdat mensen nog steeds regelmatig thuiswerken. En hoe meer je thuis bent, hoe groter de kans dat je een spin spot.

Volgens Van Overdijk zijn de meeste huisspinnen niet groter dan anders. Het is normaal dat een huisspin ongeveer 8 centimeter is. De kruisspin is in sommige gebieden wel iets gegroeid, maar dit gaat slechts om een paar millimeters. Dat heeft te maken met een afname aan schadelijke bestrijdingsmiddelen. Hierdoor blijven meer insecten in leven en dat zorgt weer voor meer voedsel voor spinnen. En hoe meer voedsel, hoe groter een spin kan worden.

Spinnenseizoen

Hoewel vaak over september wordt gezegd dat dit hét spinnenseizoen is, is dat eigenlijk niet helemaal waar. In het voorjaar – en dan specifiek in mei – hebben veel meer spinnensoorten hun paartijd. Toch leven de beestjes in de lente en zomer meer buiten, waardoor we ze in huis minder zien dan in het najaar. Daarnaast trekken de spinnen er in de herfst meer op uit in huis op zoek naar een partner, waardoor je ze vaker ziet lopen.

Tips tegen spinnen in huis

Spinnen zijn hele nuttige beesten die de muggen, oorwurmen, vliegen en motten in je huis aanpakken. Heel handig dus, maar de meeste mensen willen ze toch liever niet in huis zien. Aangezien er in huis gemiddeld zo’n 1500 spinnen leven ga je ze niet allemaal kunnen verjagen, maar met de volgende tips kom je ze een stuk minder tegen:

  • Dicht de gaten en kieren in huis, daar verstoppen spinnen zich graag en zo komen ze ook binnen.
  • Maak het huis en vooral de hoeken regelmatig schoon. Spinnen zijn namelijk dol op rustige, stille plekjes en hoekjes in huis.
  • Ruim voedselresten meteen op.
  • Spray pepermuntolie door het huis, spinnen hebben hier een hekel aan. Als je dit een paar keer per week doet, zul je merken dat er minder spinnen zichtbaar zijn.
  • Spray met azijn, hier zijn spinnen ook geen fan van. Breng dit met een sprayflacon in de gaten en kieren in huis aan.

Bron | MaxVandaag, AD, Ikzoekeenschoonmaakster.nl, Quest

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden