Vrouwen in auto Beeld Getty Images/Tetra images RF
Beeld Getty Images/Tetra images RF

Waarom je nooit je hand op de versnellingspook moet leggen tijdens het rijden

Voor sommige mensen is het een gewoonte om tijdens het rijden alvast hun hand op de versnellingspook te leggen. Toch kun je dit maar beter niet meer doen. De handeling is namelijk niet goed voor je auto.

Door je hand op de versnellingspook te leggen tijdens het rijden, kan de zogenoemde schakelvork van de bank tegen draaiende onderdelen van de bak drukken. Dit zorgt voor extra slijtage aan de tandwielen van de transmissie, waardoor je versnellingsbak sneller toe is aan vervanging. En dat kost behoorlijk wat geld: een nieuwe versnellingsbak kan namelijk rond de € 1200 kosten.

Instructieboekje

Mocht je nu twijfelen in hoeverre dit waar is: het advies om niet met je hand op de pook te rijden, is ook terug te vinden in de instructieboekjes van een groot aantal auto’s. Daarnaast is het ook nog eens veiliger om beide handen aan het stuur te houden.

Intrappen van koppeling voor een stoplicht

Als je wilt dat je versnellingsbak lang meegaat, is het belangrijk om ook je koppeling niet ingeduwd te houden wanneer je wacht tot het stoplicht op groen springt. Het ingedrukt houden van de koppeling zorgt namelijk voor constante frictie tussen de koppeling en transmissie, waardoor beide onderdelen eerder slijten. Je kunt het beste de auto in z'n vrij zetten en de koppeling loslaten.

Koppeling in blijven trappen tijdens rijden

Iets wat je ook maar beter niet kunt doen, is met je voet op het koppelingspedaal blijven drukken terwíjl je rijdt. Dit kan volgens de Britse Wegenwacht RAC er toe leiden dat het druklager van de koppeling in contact komt met delen van de koppeling. Dit kan wrijving veroorzaken, terwijl het niet nodig is. En het kan na verloop van tijd ook zorgen voor bijgeluiden en zelfs uitval van de koppeling. Gevaarlijk, en de reparatie daarvan is ook nog eens erg duur. Het is dus verstandig om alleen het koppelingspedaal in te trappen als je moet schakelen.

Op Margriets facebookpagina vroegen we naar jullie herinneringen aan je allereerste auto. Benieuwd naar de reacties? Je leest het in dit artikel.

Bron | AD

Sanne van de WeteringGetty Images/Tetra images RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden