null Beeld

Waarom je júist onder werktijd lekker online zou moeten surfen

Echt netjes is het natuurlijk niet, om onder werktijd een vakantie te boeken of door je Facebook-tijdlijn heen te scrollen. Toch heeft je baas er indirect ook iets aan: mensen die onder werktijd online met andere dingen bezig zijn hebben namelijk minder snel last van stress, zo ontdekten psychologen van de Indiana University.

Mensen die zich daarentegen wél netjes aan de regels houden en alleen met werk bezig zijn, hebben juist vaker last van stress.

Cyberlanterfanten onder werktijd

Tot nu toe werd vooral negatief geschreven over het zogeheten ‘cyberlanterfanten’ op werk. Werknemers zouden soms wel twee uur per dag bezig zijn met hele andere dingen dan werk, wat de VS zo’n 77 miljard per jaar zou kosten. Toch blijkt er nu ook een positieve kant aan het cyberlanterfanten te zitten.

Lees ook: werklozen voelen zich vaak ongezonder dan mensen met een baan

Minder last van stress

Psychologen ondervroegen 258 werknemers over hun plezier op het werk en hun stresslevel, maar ook over de tijd die zij dagelijks gebruikten om online te surfen. Mensen die vaak in stressvolle situaties zaten, hadden logischerwijs minder plezier in hun werk. Toch bleek hier een simpele remedie voor te zijn: mensen die af en toe privé surften, leden namelijk minder onder die stress.

Goed excuus

Een paar minipauzes per dag zouden stressvolle situaties aanzienlijk verlichten, vooral bij (mondelinge) agressie op de werkvloer. Hierdoor zit je als werknemer stukken beter in je vel, iets waar je baas natuurlijk alleen maar baat bij heeft. De volgende keer dat je werkgever je ‘betrapt’ op cyberlanterfanten heb je dus een goed excuus!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Quest

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden